Nagyvilág

Vasúti baleset Németországban

Többen meghaltak és legalább húsz ember megsérült, amikor balesetet szenvedett egy mágnesvasúti szerelvény pénteken az észak-németországi Lathen közelében.

A Transrapid mintegy 200 kilométeres óránkénti sebességgel száguldott az emslandi kísérleti pályán, amikor belerohant egy műhelykocsiba, amely Lathen és Melstrup között a pályán vesztegelt. A Transrapid orrában nem ült vezető, a mágnesvonat automatikus vezérléssel közlekedik a mintegy 30 kilométer hosszú kísérleti pályán.

A szerelvény alkalmi utasai turisták és a műszaki újdonság iránt érdeklődők közül kerülnek ki. A helyszínen mintegy 100 mentő és tűzoltó próbálja kiszabadítani a kocsikban rekedt embereket. Helge Nestler, az osnabrücki rendőrség szóvivője szerint legalább húszan sérültek meg az ütközés következtében. A halottak pontos számát egyelőre nem közölték.

A német csúcstechnológia vívmányának tekintett Transrapid szerelvényei – a súrlódást, illetve a gördülő ellenállást kiküszöbölve – nagy erejű elektromágnesek által gerjesztett mágneses térre támaszkodva “lebegnek” a pálya fölött. Utóbbi négy méter magasságban, betonoszlopokra támaszkodva húzódik a kísérleti vonal két végpontja között. A Transrapid vonatok végsebessége mintegy 450 kilométer óránként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik