Külföld

Rövidített programra érkezett Gyurcsány Merkelhez

admin
admin

2006. 09. 22. 12:13

Angela Merkel német kancellár meghívására pénteken délelőtt Berlinbe érkezett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A hazai belpolitikai események miatt a magyar kormányfő lerövidítette programját, de a francia és a belga kormányfő után ő is beszédet mond egy uniós fórumon.

A magyar kormányfő a repülőtérről rögtön a kancellári hivatalba ment, ahol vendéglátójával munkaebéd keretében tekinti át a kétoldalú kapcsolatok helyzetét. Tárgyalásokat folytatnak továbbá európai uniós ügyekről, az unió fejlődésének irányairól, különös tekintettel arra, hogy a jövő év első felében Németország tölti be az EU soros elnöki tisztségét. A magyar kormányfő tájékoztatni kívánja a kancellár asszonyt a jelenlegi magyarországi belpolitikai helyzetről is.

Az eredeti program szerint Gyurcsány Ferenc még az ebédet megelőzően találkozott volna Peer Steinbrück pénzügyminiszterrel, továbbá Matthias Platzeckkel, Brandenburg tartomány miniszterelnökével. Ezeket a találkozókat azonban a magyar fél – a miniszterelnöknek az otthoni belpolitikai helyzetből fakadó teendői miatt – csütörtökön lemondta.

Villepin, Verhofstadt, Gyurcsány

Gyurcsány Ferenc délutáni berlini programja a tekintélyes Bertelsmann Alapítvány Európa Fórumán folytatódik. A tizedik ilyen jellegű fórumon számos európai ország állam- vagy kormányfője, illetve külügyminisztere vesz részt, napirendjén az Európai Unió jövőjével, az európai alkotmány kérdésével, továbbá az európai kül- és biztonságpolitikával összefüggő kérdések szerepelnek. A fórumot Merkel kancellár nyitja meg: mindenekelőtt az EU jövőjével kapcsolatos német elképzeléseket, valamint a német uniós elnökségi célkitűzéseket kívánja ismertetni.

Angela Merkel beszédéhez három miniszterelnök fűz korreferátumot, mégpedig Dominique de Villepin francia, Guy Verhofstadt belga és Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök. A magyar kormányfő ennek keretében értesülések szerint kifejti majd elképzeléseit az európai integráció további útjáról, valamint a közép-európai együttműködés kilátásairól is. Ugyancsak hozzászól Merkel beszédéhez José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is.

Előadását követően – az eredetileg tervezettnél korábban – Gyurcsány Ferenc a német fővárosból már kora délután hazautazik.

Támogatják a Gyurcsány-kormányt

Gyurcsány Ferenc látogatásának napján a Berliner Zeitung brüsszeli tudósításában arról számolt be, hogy az Európai Bizottság – mint a lap fogalmazott – támogatja a magyar kormányt. A mérsékelten baloldali újság információi szerint a rekordméretű államháztartási deficit ellenére Magyarországnak semmifajta szankciókkal nem kell számolnia. Ellenkezőleg, a bizottság alapjában véve elégedett a kormány által elhatározott, szigorú takarékossági programmal, amely három éven belül a deficit egyharmaddal való csökkentését irányozza elő.

Évek óta először a Gyurcsány-kormány tűnik kellően elhatározottnak arra, hogy betartsa az EU által szabott takarékossági feltételeket – idézte a lap az Európai Bizottság pénzügyi biztosához, Joaquin Almuniához közel álló forrásokat, amelyek szerint a testület hamarosan ennek megfelelő döntést hoz. A Berliner Zeitung ugyanakkor beszámolt arról is, hogy az Európai Parlamentben több képviselő nem ért egyet ezzel a brüsszeli állásponttal.

Közvetve ezt erősítette meg a liberális Süddeutsche Zeitung is, amely pénteki számában arról tudósított: az Európai Parlament konzervatív frakciójának képviselői kérdéseket készülnek feltenni a magyar kormánynak a Brüsszelnek jelentett deficitadatokkal kapcsolatban. A lap – parlamenti értesülésekre hivatkozva – közölte: e képviselők utána kívánnak járni annak a gyanúnak, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tudatosan hamis adatokat jelentett az Európai Uniónak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hmejmími légitámaszpont, 2017. december 11.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) pilótákkal fényképezkedik a szíriai Hmejmímnél működő orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. (MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.