Nagyvilág

A palesztin egységkormány elismerheti Izraelt

Mahmúd Abbász palesztin elnök csütörtökön az ENSZ Közgyűlésén felszólalva arról biztosította a világ kormányait, hogy egy, a jövőben megalakítandó palesztin egységkormány el fogja ismerni Izraelt, és le fog mondani az erőszakról.

“Bármely jövendő palesztin kormány” tiszteletben fogja tartani a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) és a Palesztin Hatóság által a múltban kötött megállapodásokat, különösen a kölcsönös elismerésről szóló levelet, amelyet Jasszer Arafat, a PFSZ korábbi elnöke és Jichak Rabin néhai izraeli miniszterelnök váltott egymással 1993. szeptember 9-én – hangsúlyozta a palesztin elnök.

Abbász azon fáradozik, hogy nemzeti egységkormányt hozzon létre az általa vezetett Fatah mozgalom és a jelenleg kormányzó radikális Hamász részvételével. Az Izrael létjogosultságát megkérdőjelező Hamász márciusi hatalomra jutása oda vezetett, hogy a Nyugat leállította a palesztinoknak szánt segélyek többségét.

Abbász nem szólt arról, hogy hogyan akarja rábírni a palesztin parlamentben többségben lévő Hamászt a létező megállapodások elismerésére. Néhány napja kudarcot vallott a palesztin elnök kísérlete, hogy a Hamász és a PFSZ részvételével nemzeti egységkormányt hozzon létre. Kofi Annan ENSZ-főtitkár a minap a Biztonsági Tanácsban követelte “a béke lerombolt hídjának újjáépítését”. Azt mondta, hogy az izraeli-palesztin konfliktus megoldására való képtelenség magának a BT-nek a legitimitását és hatékonyságát teszi kérdésessé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik