Nagyvilág

Moszkvai ultranacionalisták támadása a magyar nagykövetség ellen

Tintásüvegekkel dobálta meg a moszkvai magyar nagykövetséget négy orosz ultranacionalista fiatalember csütörtök este, válaszul a budapesti szovjet hősi emlékmű minapi meggyalázására.

A birodalmi szemléletű aktivisták gyorsan eliszkoltak, miután néhány palackot áthajítottak a rácskerítésen a nagykövetségi épület udvarába, amint az látható az Eurázsiai Ifjúsági Szövetséghez (ESZM) kötődő Rossia3.ru portálra feltett videofelvételen.

A portál szerint a négy támadó fennhangon magasztalta az “orosz fegyvert”, s “Magyarország meghódítóiként” éltette I. Miklós cárt (aki az 1848-49-es magyar szabadságharcot leverte) és Joszif Sztálin szovjet vezetőt (aki Kelet-Európát a második világháború után uralma alá vetette).

Az ESZM erkölcsi támogatásáról biztosította az akciót, amelyet végrehajtói válasznak szántak a budapesti szovjet hősi emlékmű meggyalázására, de tagadta részességét a megszervezésében.
Az emlékművet a Szabadság téri tévészékház hétfő éjszakai ostroma során rongálták meg. Magyarország sajnálatát fejezte ki az incidens miatt, és gyors helyreállítást ígért.

Orosz részről rámutattak az emlékmű őrzésének szükségességére. Mindamellett orosz és magyar diplomaták egyaránt úgy vélték, hogy az emlékmű megrongálása nem tükröz oroszellenes hangulatot, s arra csak mellesleg került sor a Szabadság téri zavargások során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik