Külföld

Moszkvai ultranacionalisták támadása a magyar nagykövetség ellen

admin
admin

2006. 09. 22. 11:18

Tintásüvegekkel dobálta meg a moszkvai magyar nagykövetséget négy orosz ultranacionalista fiatalember csütörtök este, válaszul a budapesti szovjet hősi emlékmű minapi meggyalázására.

A birodalmi szemléletű aktivisták gyorsan eliszkoltak, miután néhány palackot áthajítottak a rácskerítésen a nagykövetségi épület udvarába, amint az látható az Eurázsiai Ifjúsági Szövetséghez (ESZM) kötődő Rossia3.ru portálra feltett videofelvételen.

A portál szerint a négy támadó fennhangon magasztalta az “orosz fegyvert”, s “Magyarország meghódítóiként” éltette I. Miklós cárt (aki az 1848-49-es magyar szabadságharcot leverte) és Joszif Sztálin szovjet vezetőt (aki Kelet-Európát a második világháború után uralma alá vetette).

Az ESZM erkölcsi támogatásáról biztosította az akciót, amelyet végrehajtói válasznak szántak a budapesti szovjet hősi emlékmű meggyalázására, de tagadta részességét a megszervezésében.
Az emlékművet a Szabadság téri tévészékház hétfő éjszakai ostroma során rongálták meg. Magyarország sajnálatát fejezte ki az incidens miatt, és gyors helyreállítást ígért.

Orosz részről rámutattak az emlékmű őrzésének szükségességére. Mindamellett orosz és magyar diplomaták egyaránt úgy vélték, hogy az emlékmű megrongálása nem tükröz oroszellenes hangulatot, s arra csak mellesleg került sor a Szabadság téri zavargások során.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.