Nagyvilág

Izrael elutasította a Hamasz tíz évre szóló fegyverszünetét

A Hamasz palesztin iszlám mozgalom továbbra sem ismeri el Izraelt, de 10 éves fegyverszünetet ajánl a zsidó államnak – közölte pénteken Iszmáil Haníje kormányfő politikai tanácsadója. Izrael máris elutasította az ajánlatot.

Ahmed Juszef szerint a leendő palesztin nemzeti egységkormány politikai programjában nem fog szerepelni Izrael elismerése. Ha pedig ez volna a feltétele a Mahmúd Abbász elnök vezette Fatah és a Hamasz közös kormányzásának, akkor a Hamasz nem fog abban részt venni.

Abbász az ENSZ-közgyűlés előtt csütörtökön mondott beszédében kijelentette: a palesztin nemzeti egységkormány el fogja ismerni Izraelt. Juszef úgy vélekedett, hogy a Hamasz által a válság megoldására javasolt 10 éves fegyverszünet „hasznos lenne a térség stabilitása és prosperitása szempontjából”.

Izrael máris elutasította a Hamasz ajánlatát. „A párbeszéd újrakezdése érdekében azt követeljük a mindenkori palesztin kormánytól, hogy tegyen eleget a nemzetközi közösség által szabott feltételeknek. Ezek: Izrael elismerése, az erőszakos cselekmények beszüntetése, és a Palesztin Hatósággal kötött korábbi megállapodások tiszteletben tartása” – közölte Avi Pazner, az izraeli kormány szóvivője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik