Nagyvilág

Vértelen hatalomátvétel Thaiföldön

A thaiföldi fegyveres erők szerda reggel Szondhi Bunjaratgin tábornokot bízták meg a miniszterelnöki teendők ellátásával, miután előző nap vértelen katonai hatalomátvételt hajtottak végre.

A magyarok biztonságban vannak

Egyelőre minden információ arra vall, hogy egyáltalán nem érintették a bangkoki katonai puccs fejleményei a Thaiföldön tartózkodó magyar állampolgárokat, sem azokat, akik tartósan a délkelet-ázsiai országban dolgoznak, sem pedig azokat, akik turistaként érkeztek oda – tájékoztatott Balogh András, a Magyar Köztársaság bangkoki rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. Hangsúlyozta: mindeddig semmiféle olyan intézkedés nem történt a Thaiföldön lezajlott hatalomátvétel során, amely akár a külföldiek, akár a thai állampolgárok be- vagy kiutazását zavarná; a határátkelők és a repülőterek továbbra is működnek.

A thaiföldi hadsereg egyetlen puskalövés nélkül átvette kedden a hatalmat Bangkokban. Az összes thaiföldi televízióban felolvastak egy közleményt, amely szerint a thai hadsereg katonái ellenőrzésük alá vonták a kormányzati központot, a hadsereg és a rendőrség vezetői pedig bizottságot alakítottak az általuk kívánatosnak tartott politikai reformok kidolgozására. A közlemény nyugalomra intette a thai főváros lakosságát.

A hatalmat visszaadják a népnek

A thai fegyveres erők csak “ideiglenes jelleggel” ragadták magukhoz a hatalmat, s hamarosan “visszaadják azt a thai népnek” – mondta tévényilatkozatában a puccsisták szóvivője, Prapart Szakuntanak altábornagy. Szavai szerint azért volt szükség a katonai hatalomátvételre, mert Thakszin Sinavatra miniszterelnök kormánya megosztotta az országot, és országlása alatt burjánzott a korrupció.

A szóvivő bejelentette, hogy a Szonthi Bunjaratglin tábornok vezette hadsereg statáriumot vezetett be. Egyúttal azt is közölte, hogy a hadsereg felfüggesztette az ország 1997-es alkotmányának érvényességét, valamint a kormány, a parlament és az alkotmánybíróság tevékenységét. Ugyanakkor a fegyveres erők feltétlen hűségéről biztosította Bhumibol Aduljadedzs királyt. Jelezte: a fegyveres erők vezetői jelentkeznek az uralkodónál, hogy vele egyetértésben alakítsák meg az ország új, ideiglenes kormányát.

A kormányfő New Yorkból intézkedik

A kormányfő jelenleg New Yorkban tartózkodik, ahol részt vesz az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán. Felhívta onnan az állami kézben lévő Kilences csatorna tévét, és bejelentette, hogy rendkívüli állapotot hirdet ki. A tévé adása megszakadt, miközben a kormányfő szólni próbált a thai néphez. A miniszterelnök egy szóvivője kijelentette Bangkokban akkreditált külföldi tudósítok előtt, hogy “a puccs bukásra van ítélve, a kormány ura a helyzetnek”.

Nincs fennakadás a légi közlekedésben

Az orosz Aeroflot légitársaság thaiföldi képviselője közölte, hogy a társaság összes Moszkva-Bangkok járata továbbra is menetrend szerint közlekedik, nincs fennakadás a két főváros közti légiforgalomban. Hírügynökségi jelentés szerint a két legkedveltebb üdülőhelyen Phuketben és Patajában nyugalom van.

A kormányfő visszaélt hatalmával

Noha a fejlemények háttere még nagyrészt homályos, az eseménysor összefügghet azzal a belpolitikai válsággal, amelyet a jelenleg ügyvezetőként hivatalban lévő kormányfő tevékenysége váltott ki. Ellenfelei szerint a dúsgazdag üzletember-miniszterelnök sokszorosan visszaélt hatalmával, hogy gyarapítsa családi vagyonát. Részben megvesztegetéssel, részben megfélemlítéssel kezében tartja az ország bíráinak nagy részét. Ellenzéki vádak szerint olyan értelemben változtatta meg a törvényeket, hogy ne lehessen őt felelősségre vonni hatalmi visszaélésekkel elősegített vagyonosodásáért.

Különösen nagy felháborodást váltott ki, amikor a kormányfő családja 1,6 milliárd euróért eladta a szingapúri Temasek holdingnak a családi vállalatbirodalom egy jelentős részét. Részben azért keltett ez indulatokat, mert a nemzetbiztonsággal is összefüggő stratégiai ágazatok kerültek így a külföldi óriáscég birtokába. Másrészt azért, mert Thakszin Sinavatra vállalatbirodalma hatalmas állami támogatásokat kapott e stratégiai ágazatok fejlesztésére, így a thaiföldi adófizetők igen költséges “ajándékot adtak” a kormányfő családjának, illetve a szingapúri Temasek cégnek. További oka a felzúdulásnak, hogy Thakszin Sinavatra, aki a thaiföldi törvények értelmében kormányfőként nem bonyolíthat le ilyen nagyszabású ügyleteket, megpróbálta elhitetni a közvéleménnyel: neki nem volt tudomása arról, hogy közvetlen családtagjai erre a megaüzletre készülnek, ő is csak utólag értesült róla, amikor az ügylet már befejezett tény volt.

Szondhi leszámolhat a muzulmán felkeléssel

Szondhi tábornok Bhumibol Aduljadedzs király hűséges hívének számít. Muzulmán vallású, akit képesnek tartanak arra, hogy leszámoljon az ország déli részén zajló muzulmán felkeléssel. A thaiföldi fővárosban egy nappal az államcsíny után “feszült nyugalom” van. Páncélosok és katonai alakulatok vették körbe a kormány székházát.

A rádiók beszüntették napi adásukat, és csupán zenét, illetve a puccsisták közleményeit közvetítik. A CNN és a BBC adása megszakadt. Szerdán az iskolák, bankok és hivatalok zárva tartanak. A hatalmától megfosztott Thakszin Sinavatra kormányfő, aki lemondta beszédét az ENSZ Közgyűlésén, vélhetően egy New York-i szállodában tartózkodik. Egy külügyminisztériumi illetékes azt mondta New Yorkban, hogy Thakszin az államcsíny ellenére visszarepül Bangkokba.

A külföld aggódik

Az amerikai kormány aggodalommal nyilatkozott a thaiföldi hatalomátvételről, de a hivatalos véleménynyilvánítással megvárja a további fejleményeket. Christopher Hill amerikai külügyi államtitkár-helyettes úgy nyilatkozott, hogy előbb látni szeretnék a hadsereg szándékait.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár a CNN-nek nyilatkozva bírálta a thaiföldi katonai hatalomátvételt, mondván, hogy a világszervezet mindig a demokratikus úton, választások révén történő kormányváltást támogatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik