Nagyvilág

Két bányaszerencsétlenség több mint 50 halottal

Két bányaszerencsétlenség is történt szerdán a volt Szovjetunió területén. A Kazahsztán középső részén bekövetkezett robbanásnak 41 halálos áldozata volt, míg az egyik legnagyobb ukrajnai szénbányában, a Donyec-medencében lévő Zaszjagyko bányában 13-an haltak meg metángáz-mérgezésben.

Robbanás rázta meg szerda reggel a kazahsztáni Karaganda közelében lévő Lenin szénbányát, majd tűz ütött ki az egyik 500 méter mélyen lévő vájatban, ahol több 360 bányász tartózkodott. A bányatulajdonos Mittal Steel Temirtau illetékese, Grigorij Prezent a szerencsétlenség helyszínén elmondta, hogy az első, de szinte biztos adatok szerint a szerencsétlenségnek 41 halálos áldozata volt. Eddig 32 holttestet találtak meg.

A katasztrófavédelmi főosztály korábbi adatai szerint harmincketten haltak meg, ketten megsebesültek, és mintegy tízen eltűntek a robbanásban. A főosztály egy másik illetékese korábban azt közölte, hogy 325 bányászt sikerült épségben a felszínre menekíteni.

Egy órával korábban, napkeltekor a kelet-ukrajnai Donyeckben a Zaszjagyko bányában több mint 1000 méteres mélységben metángáz-kitörés következtében 13 bányász meghalt, 62 bányász pedig gázmérgezést szenvedett. A fejtésen a baleset idején mintegy 400 bányász tartózkodott, közöttük negyvenkilencen az érintett szakaszon. A gázszivárgás miatt egyelőre nem tudták a felszínre hozni az áldozatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik