Nagyvilág

Nyilvánossá tette a Vatikán XI. Pius pápaságának anyagait

A Vatikán megnyitotta levéltárának az 1939-ben elhunyt XI. Pius pápaságára vonatkozó részlegét.

A Vatikán megnyitotta levéltárának eddig titkos részlegét, mely az 1939-ben elhunyt XI. Pius pápaságának anyagait tartalmazza. A most hozzáférhetővé tett anyag fényt deríthet sok eddig ismeretlen részletre azzal kapcsolatban, milyen magatartást tanúsított a Vatikán a II. világháború előtti és alatti zsidóüldözések láttán. Sergio Pagano atya, a vatikáni levéltár vezetője azt állította az Osservatore Romano, a Vatikán lapja számára írt cikkében, hogy a dokumentumok sok meglepetést tartogatnak e kérdéskört illetően, és “számos igazságtalan megítélést visszájára fordíthatnak”.

A megnyitott levéltári részleg csak képzett kutatók számára lesz hozzáférhető. Csak olyan tudósok látogathatják, akik bemutatják előbb a Szentszék illetékeseinek valamely ismert kutatóintézet vagy egyetem ajánlólevelét.

Megfigyelők valószínűnek tartják, hogy a tudósok figyelme nem annyira XI. Piusra, hanem Eugenio Pacellire, a Vatikán 1917 és 1929 közötti németországi nagykövetére (pápai nunciusára), 1930 és 1939 közötti államtitkárára irányul majd. Pacelli bíboros követte XI. Piust a pápai trónon, XII. Pius néven. Pacelli bíboros, a későbbi XII. Pius pápa zsidókkal kapcsolatos politikája sok vitát váltott ki. Bírálói szerint keveset tett azért, hogy megmentse az európai zsidókat a holokauszttól, hallgatott a holokauszt borzalmairól, noha tudott róluk. Sokan antiszemitizmussal vádolják. Védelmezői szerint amennyire lehetséges volt, szót emelt az üldözött zsidókért, és titokban segített is azoknak, akik zsidókat mentettek meg náci üldözőik elől. Az utóbbi tábor azzal magyarázza XII. Pius óvatos magatartását, hogy határozottabb fellépése megtorlásokat válthatott volna ki Németországban és a náci megszállás alá került országokban a katolikusok ellen.

A vatikáni archívum 1922 és 1939 közötti aktái egyebek között olyan titkos feljegyzéseket is tartalmazhatnak a vatikáni államtitkárság (kormány) akkori üléseiről, amelyekből kiderülhet, miket mondott Pacelli bíboros, az államtitkárság vezetője ebben a szűk, zárt körben a zsidóüldözésekről, a náci Németországról, a fasiszta Olaszországról, az 1936 és 1939 között

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik