Nagyvilág

Washington szerint minden igaz az iráni jelentésben

Jamal Ware, az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának szóvivője cáfolta, hogy téves állítások szerepelnének a testületnek az iráni atomképességekről szóló jelentésében, mint ahogyan azt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) egyik magas rangú vezetője közölte a héten nyilvánosságra került levelében.

Jamal Ware megerősítette, hogy megkapták a levelet, tanulmányozzák, és szükség esetén hivatalosan is válaszolnak a NAÜ-nek. Ware szerint a 29 oldalas jelentésben nincsenek hírszerzői tévedések, a kifogásolt megállapítások a bizottság tagjai és a NAÜ-ellenőrök forrásai közötti nézetkülönbségekből erednek.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei bírálták az amerikai kongresszusi jelentést Irán nukleáris képességeiről, hangoztatván, hogy az anyag túloz, egyes részei felháborítóak, tisztességtelenül hazug állításokat tartalmaznak.

A világszervezet ellenőreinek állásfoglalásához hozzájutó The Washington Post csütörtökön azt írta: korábban nem fordult elő, hogy ENSZ-ellenőrök kifogásoltak volna egy amerikai kongresszusi jelentést. A panasz szerint a képviselőház egy bizottsága által a közelmúltban készített jelentésben “téves, félrevezető és megalapozatlan” állítások szerepelnek. Az ENSZ szerint a bizottsági dokumentumból az olvasható ki, hogy Irán meglehetősen előre jutott az atomfegyver előállítása felé vezető úton, amit azonban sem a világszervezet ellenőrei, sem az amerikai felderítés nem erősített meg.

Peter Hoekstra, a szóban forgó bizottsági jelentést néhány hete ismertető kongresszusi képviselő azt mondta: az anyag segít abban, hogy az amerikai közvélemény megértse, Irán fenyegetést jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik