Nagyvilág

Prágának is érdeke a magyar-szlovák viszony megnyugvása

Csehország rendkívül érdekelt abban, hogy mihamarabb nyugvópontra jusson a szlovák-magyar viszony, mert a cseh határoktól keletre fekvő régió stabilitása Prága számára létfontosságú - jelentette ki Václav Klaus cseh államfő.

A cseh köztársasági elnök erről a Visegrádi Négyek találkozója után beszélt. “Alapvető érdekünk, hogy semmiféle konfliktus szikrája lángra ne kaphasson, mert egy ilyen szikra képes nagyon gyorsan átterjedni más országokra is” – mondta Klaus a riporter kérdésére. Majd leszögezte: “Ez részünkről egyáltalán nem altruizmus.”

A visegrádi államfői csúcstalálkozó, amelyre pénteken és szombaton került sor a Prágától északnyugatra fekvő Lányban, a magyar-szlovák viszonyban az utóbbi időben felmerült problémákkal a plenáris üléseken nem foglalkozott.

Sólyom László magyar és Ivan Gasparovic szlovák államfő pénteki kétoldalú megbeszélésük után tájékoztatták az újságírókat arról, hogy ők a kérdést megvitatták, s megállapodtak abban, hogy november második felében a két ország egy-egy egyetemén államfői vitafórumot tartanak a diákokkal.

“Ez egy helyes és nagyon hasznos kezdeményezés. A fiatalokkal való találkozások nagyon szükségesek, ez mindannyiunk érdeke” – fejtette ki véleményét a kezdeményezésről Klaus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik