Nagyvilág

A pápa sajnálja beszédét

XVI. Benedek pápa "rendkívül sajnálja", hogy regensburgi beszédével megbánthatta a muszlimokat - közölte a szentszéki sajtószolgálat útján szombaton Tarcisio Bertone bíboros, a Vatikán új államtitkára.

A vatikáni államtitkár nyilatkozata szerint a bajor pápa rendkívüli módon sajnálja, hogy regensburgi beszédének egyes passzusai a muzulmán hívők érzékenységére sértően hangozhattak, és e beszédrészletek a katolikus egyházfő “szándékaival teljesen ellentétes módon lettek értelmezve”.

Bertone közleménye szerint a katolikus egyházfő egyúttal hangot adott a muszlimok hite iránti tiszteletének, és reményét fejezte ki, hogy megértik majd szavai “valódi értelmét”.


A pápa tiszteli az iszlám vallást

Bertone szerint “a pápának a kultúrák és vallások közötti párbeszédet támogató nézetei teljességgel egyértelműek”. A beszéd, amelyet XVI. Benedek pápa bajorországi látogatásán mondott kedden az iszlámról és a szent háborúról (dzsihád), s amelyben a vallás és az erőszak viszonyát feszegette, tiltakozások hullámát váltotta ki az iszlám világban. Számos muzulmán vezető bocsánatkérést követelt a katolikus egyházfőtől.

A pápa a regensburgi egyetemen a hit és a józan ész viszonyáról elmélkedve, szavainak illusztrálására egy XIV-XV. századi bizánci császár, II. Mánuel (Palaiologosz-dinasztia, uralkodott 1391-1425 között) egyik könyvét idézte. Ebben a császár egy perzsa muzulmán tudóssal folytatott vitáját írja le, felidézve, hogy a szent háborúról és a vallásában meglévő erőszakról kérdezte őt. Az idézetben a császár úgy vélte: Mohamed próféta csak gonoszságot és embertelenséget terjesztett. A vitairat egyes fejezeteit kommentálva, XVI. Benedek ugyanakkor világos megkülönböztetést tett a kereszténység és az iszlám között a hit és a józan ész viszonyát tekintve.


A pápa a vallási erőszakot utasította el

A pápa a vallás és az erőszak viszonyát akarta elemezni beszédében, “hogy annak végkövetkeztetéseként világosan és határozottan elutasítsa az erőszak vallási motivációját, bármelyik oldal is tegye azt” – hangoztatja egyebek közt a vatikáni államtitkár szombati nyilatkozata, hozzátéve, hogy ami II. Mánuel császár értékítéletét illeti, azt a pápának semmiképpen nem állt és nem is áll szándékában magáévá tenni, s azt kizárólag példaként használta fel ahhoz, hogy tudományos szövegkörnyezetben bonthassa ki gondolatait, miután alaposan ismertette ezt a szöveget.


A muzumlám világ felháborodott


A muzulmán világ heves felháborodását vonta maga után a pápa németországi látogatása alatt tett beszéde, melyben a szentatya az iszlámnak az erőszakkal és a dzsiháddal való kapcsolatáról elmélkedett.


A beszédet követően több muzulmán vezető felháborodását fejezte ki, török egyházfők pedig megkérdőjelezték a pápa novemberre tervezett törökországi látogatásának értelmét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik