Nagyvilág

A spanyolok elismerték a CIA járatok létezését

A spanyol külügyminiszter az EP különbizottságának ülésén elismerte, hogy Spanyolország megállóhelyet biztosított a titkos CIA gépek számára. A testület ülésén súlyos vádak érték Németországot is a terrorizmus vádjával fogva tartott személyek jogait illetően.

Terrorista vádakkal fogva tartott két német állampolgár védői azt állították a bizottság előtt, hogy az előző német kormány nem tett meg mindent a védenceik jogainak védelme érdekében, sőt még talán bátorította is elrablásukat. Wolfgang Kreissl-Dörfer német szociáldemokrata képviselő, az EP-különbizottság tagja a két keleti származású német állampolgár ügyvédeinek fölszólalása után követelte a német kormánytól a részletek nyilvánosságra hozatalát.


A spanyolok beismerték

Az EP-bizottság az ülésen meghallgatta Miguel Angel Moratinos spanyol külügyminisztert, aki a BBC értesülése szerint elismerte, hogy Spanyolország megállóhelyet biztosított a titkos CIA gépek számára. Ám kijelentette, a madridi kormány “nem adott felhatalmazást semmilyen jogsértésre”. Az Európa Tanács júniusi jelentésében 14 európai ország között megnevezte Spanyolországot is, mint amelyik együttműködött az amerikai hírszerzéssel terrorista gyanúsítottak titkos repülőjáratokon való szállításában.

Moratinos volt eddig az első olyan miniszter, aki EP vizsgálóbizottsága előtt tanúvallomást tett arról, hogy a CIA titkos börtönöket tartott fent a terrorgyanús személyek számára Európában, értesült a BBC. Múlt héten George Bush amerikai elnök bevallotta, hogy a tengerentúlon a CIA titkos börtönökkel rendelkezett, azonban nem közölte, hogy hol is voltak ezek pontosan, illetve jelenleg is használják-e a létesítményeket.


Nem tudtak a titkos utasokról?


A spanyol kormány több mint 60 darab titkos járat után nyomoz, melyek többsége Palma de Mallorcán és Tenerifen keresztül haladt. Moratinos elmondása szerint az amerikai hatóságok arról biztosították Spanyolországot, hogy nincsenek titkos utasok a gépek fedélzetén. Jelenleg a spanyol hatóság olyan járatok után kutat, amelyeket elítéltek vagy börtönviseltek szállítására használhatott a CIA a spanyolországi megállás előtt vagy után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik