Nagyvilág

Raúl Castro a nyilvánosság előtt

Első ízben jelent meg a nyilvánosság előtt Raúl Castro ideiglenes kubai elnök azóta, hogy betegeskedő bátyja átmenetileg átadta számára az államfői teendőket.

A védelmi miniszteri tisztséget is betöltő Raúl Castro elnökölt az el nem kötelezett országok havannai csúcsértekezletének csütörtöki ülésén. Raúl Castro, aki védelmi miniszterként rendszerint viselt zöld egyenruháját ez alkalomból sötét öltönyre cserélte, beszédében méltatta Iránt és más fejlődő országokat a “jobb és igazságosabb világ megteremtéséért” tett erőfeszítéseikért.

Az 1959 óta hatalmon lévő 80 éves Fidel Castro kubai elnök egy bélműtét miatt július 31-én ideiglenesen átadta az államfői teendőket 75 éves öccsének, Raúlnak. Fidel Castro július vége óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, jelenleg egy kórteremmé átalakított szobában lábadozik, távol tartva magát a politikától. Havannában szerdán – a csúcsértekezlet hét eleji kezdete óta először – fényképeket mutattak be Fidel Castróról. A kubai elnök egy argentínai újságnak – a lap csütörtöki beszámolója szerint – pedig azt mondta, hogy annyira javult az egészségi állapota, hogy már felkelt a kórházi ágyából, és ismét gyarapodni kezdett a testsúlya.


Fidel Castro már olyan jól van, hogy hamarosan baseballozhat is – számolt be a kubai vezető egészségi állapotáról Hugo Chávez venezuelai elnök, aki csütörtökön látogatást tett nála. Arra a kérdésre, hogy Castro megjelenik-e a csúcsértekezleten, Chávez azt válaszolta, hogy a lábadozó elnök “járkál és énekel”. “Én úgy láttam, hogy nagyon jól van, már csaknem olyan fitt, hogy akár baseballozhatna is” – idézte Chávez szavait az El Nacional venezuleai lap internetes kiadása pénteken.


A beszámoló szerint Fidel Castro betegség miatt elvesztett súlyának már a felét visszanyerte.A kubai televízió csütörtökön először mutatott be Fidel Castro műtétje után olyan felvételt, amelyen a beteg áll, miközben a venezuelai elnökkel társalog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik