Nagyvilág

Közömbösek a szlovákok a magyarverés ügyében

Az egyszerű szlovákok és a magyar kisebbség békésen fog együtt élni a vita ellenére, amelyet a magyar nemzetiségű lány, Malina Hedvig állítólagos megtámadása váltott ki - vélik szlovákiai elemzők.

Inkább a politikusok és a média számára fontos Malina ügye, aki a rendőrség szerint maga találta ki azt, hogy szélsőségesek megverték Nyitrán – vélik az elemzők.”Az ügynek nem lesz drámai kihatása. Mindkét közösség ugyanúgy fog viszonyulni a másikhoz, ahogyan eddig” – mondta Pavel Haulik az MVK intézettől, a szlovákok és a magyar kisebbség kapcsolataira utalva.

Hozzászoktak az együttéléshez

Szlovákiának mintegy 5 millió lakosa van, benne mintegy félmillió magyar, aki főként az ország délnyugati részén lakik. Bár van egy bizonyos fokú bizalmatlanság a szlovákok és a magyarok között, a két nemzetiség hozzászokott az együttéléshez – mondta Haulik. “A nemzetiségi kérdés Szlovákiában nem bomba gyújtózsinórja, mint a Balkánon” – tette hozzá.

Ennek ellenére Olga Gyarfasova a Közügyek Intézetétől (IVO) nem zárja ki a feszültség növekedését. Mint mondta, tanácsos lenne óvatosan megfontolni minden következő lépést és nyilatkozatot, hogy megelőzzék ezt a lehetséges eszkalációt.

A média hatása

Úgy véli, hogy a kormány képviselői nem megfelelően avatkoztak bele Malina ügye vizsgálatának értelmezésébe. Gyarfasova szerint ugyanakkor a szlovákok és a magyarok együttélése békés marad. “Kisebbségellenes hangnem különösen azokban a térségekben van, ahol nem élnek kisebbségek” – mondta.Andrej Fidor, a szlovák tudományos akadémia szociológiai intézetének munkatársa úgy véli, hogy Malina ügye nem keltette volna fel a közvélemény figyelmét, ha a politikusok és a média nem összpontosít rá.

“Az ügyet a tálalása és a neki tulajdonított fontosság teszi veszélyessé” – mondta, és cáfolta azt a véleményt, hogy Szlovákiában nacionalizmus van. Az ügy vitát kavart arról, hogy Szlovákiában tényleg lábra kapott-e a szélsőségesség. Az ellenzéki Magyar Koalíció Pártja azzal érvel, hogy összefüggés van az erőszak és aközött, hogy Jan Slota szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Pártja (SNS) részt vesz Robert Fico miniszterelnök kormányában. Az Európai Unió már korábban bírálta Ficót az SNS-szel kötött szövetségéért. A szlovák és a magyar külügyminiszter többször is találkozott az elmúlt hónapban, hogy megbeszélje a szélsőséges ügyeket a két államban.

“Hallgatási fogadalom”

Az ügy lezártáig a politikusok nem kívánnak nyilatkozni a témában, pénteken Robert Kalinák szlovák belügyminiszter, csütörtökön pedig a Magyar Koalíció Pártja (MKP) tett ilyen kijelentést. Az MKP-hoz tartozó ügyvéd, Gál Gábor sem látja el Malina Hedvig jogi képviseletét. A “hallgatási fogadalmát” mindegyik érintett azzal indokolta, hogy nem kíván részese lenni az eset politikai síkra terelődött fejleményeinek.

A szóvivője által közreadott közleményében a szlovák belügyminiszter emlékeztetett arra, hogy az ügyet érintő eddigi közszerepléseiben mindig “a tények tárgyilagos ismertetésére törekedett, de az MKP álláspontjára való tekintettel” úgy döntött, hogy a Malina Hedvig ügyével kapcsolatos nyilatkozatoktól mindaddig tartózkodni fog, amíg az ügyben ki nem mondják a “jogerős döntést”. A közlemény nem pontosítja, vajon bírósági vagy egyéb döntésre gondol-e a belügyminiszter, de indoklása szerint úgy fogalmaz: azért kíván tartózkodni a nyilatkozatoktól, hogy “a bűnüldöző szervek a büntetőeljárás során zavartalanul és pártatlanul dönthessenek”.

Malina Hedvig Nyitrán tanuló szlovákiai magyar egyetemistát augusztus 25-én két ismeretlen tettes a sértett előadása szerint azért támadta meg, mert magyarul beszélt. A rendőrség szerint az eset nem történt meg, a sértett viszont kitart az állítása mellett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik