Külföld

Fidel Castro lett az el nem kötelezett mozgalom elnöke

admin
admin

2006. 09. 15. 18:11

A betegsége miatt távol lévő Fidel Castro kubai elnököt választották meg közfelkiáltással az el nem kötelezett országok mozgalmának soros elnökévé pénteken, a havannai csúcstalálkozón.

A mozgalmat az elmúlt három évben vezető Malajzia miniszterelnöke jelentette be az elnökség átadását a kubai vezetőnek. A bejelentést a jelen lévő mintegy 55 állam- és kormányfő, és a többi hatvan tagállamot képviselő miniszterek és diplomaták tapssal fogadták.

Az ülést levezető Raúl Castro, aki ideiglenesen irányítja Kubát, azt mondta, hogy fivére szeretett volna jelen lenni, de távolról követi az eseményeket. A kubai külügyminiszter szerint Fidel Castro orvosai ajánlottak óvatosságot.

A “Lehetséges egy jobb világ” jelszóval összehívott csúcstalálkozó végén közös nyilatkozatot terveznek kiadni, amelyben elítélik Izraelt, támogatásáról biztosítják Iránt a nukleáris energia békés felhasználásában, és kiállnak Hugo Chávez venezuelai és Evo Morales bolíviai elnök mellett.

Raúl Castro felszólította a résztvevőket, hogy alakítsanak erős, egyesült frontot a nagyhatalmak kihívásával szemben. Az el nem kötelezett mozgalomnak bátran kel harcolnia az unilaterizmus, a kettős mérce és a világban hatalmon lévők büntethetetlensége ellen, egy méltányosabb és egyenlőbb nemzetközi rendszerért – mondta.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.