Nagyvilág

Fidel Castro lett az el nem kötelezett mozgalom elnöke

A betegsége miatt távol lévő Fidel Castro kubai elnököt választották meg közfelkiáltással az el nem kötelezett országok mozgalmának soros elnökévé pénteken, a havannai csúcstalálkozón.

A mozgalmat az elmúlt három évben vezető Malajzia miniszterelnöke jelentette be az elnökség átadását a kubai vezetőnek. A bejelentést a jelen lévő mintegy 55 állam- és kormányfő, és a többi hatvan tagállamot képviselő miniszterek és diplomaták tapssal fogadták.

Az ülést levezető Raúl Castro, aki ideiglenesen irányítja Kubát, azt mondta, hogy fivére szeretett volna jelen lenni, de távolról követi az eseményeket. A kubai külügyminiszter szerint Fidel Castro orvosai ajánlottak óvatosságot.

A “Lehetséges egy jobb világ” jelszóval összehívott csúcstalálkozó végén közös nyilatkozatot terveznek kiadni, amelyben elítélik Izraelt, támogatásáról biztosítják Iránt a nukleáris energia békés felhasználásában, és kiállnak Hugo Chávez venezuelai és Evo Morales bolíviai elnök mellett.

Raúl Castro felszólította a résztvevőket, hogy alakítsanak erős, egyesült frontot a nagyhatalmak kihívásával szemben. Az el nem kötelezett mozgalomnak bátran kel harcolnia az unilaterizmus, a kettős mérce és a világban hatalmon lévők büntethetetlensége ellen, egy méltányosabb és egyenlőbb nemzetközi rendszerért – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik