Nagyvilág

Fidel Castro fogadta Kofi Annant

Fidel Castro kubai elnök fogadta Kofi Annan ENSZ-főtitkárt, aki az el nem kötelezett országok csúcsértekezletére érkezett Havannába.

A Juventud Rebelde ifjúsági napilap szerint Castro a betegszobában találkozott csütörtökön a főtitkárral, s erről fényképet is közölt másnapi számában. A kubai vezető hálóruhában látszik a képen, amint éppen kezet fog Annannal. A képhez közölt szöveg szerint “a testvéri találkozón a kubai elnök és az ENSZ vezetője véleményt cserélt az el nem kötelezett mozgalomról és más fontos nemzetközi kérdésekről, például a Közel-Keletről és Afrika mai helyzetéről”.

A kubai televízió csütörtökön először mutatott be Fidel Castro kubai elnök műtétje után olyan felvételt, amelyen a beteg áll. Az addig sugárzott képsorokon Castro vagy ágyában feküdt, vagy üldögélt. A most bemutatott rövid filmen azonban a politikától magát átmenetileg távol tartó Castro álló helyzetben van, miközben Hugo Chávez venezuelai elnökkel társalog. A filmkockákhoz nem mellékeltek hangot. Chávez később tréfásan megjegyezte: Fidel Castro már olyan jól van, hogy hamarosan baseballozhat is.

Raúl Castro csütörtökön első ízben jelent meg a nyilvánosság előtt azóta, hogy betegeskedő bátyja átmenetileg átadta neki az állam, a kormány, a kommunista párt és a fegyveres erők irányítását. Ő elnökölt az el nem kötelezett országok havannai csúcsértekezletének csütörtöki ülésén. Védelmi miniszterként rendszerint viselt zöld egyenruháját ez alkalomból sötét öltönyre cserélte, s beszédében méltatta Iránt és más fejlődő országokat a “jobb és igazságosabb világ megteremtéséért” tett erőfeszítéseikért. Beszámolt arról is, hogy bátyja állandóan telefonközelben van, hogy tájékozódjék mindarról, ami az országban történik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik