Nagyvilág

Nem kap több pénzt a szlovén elnök diplomáciai utakra

Janez Drnovsek szlovén elnök nem vesz részt az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszakán a jövő héten, mivel a kormány nem hajlandó finanszírozni a New York-i utazását – közölte szerdán az elnök hivatala. A kormány bírálta az államfőt bolíviai, izraeli és több ázsiai országba tett utazása miatt.

A utazási költségek megtagadása a balközép államfő és Janez Jansa jobbközép kormánya között egy éve folyó politikai csatározások legújabb fejleménye.

„A kormány valószínűleg úgy gondolja, hogy a külföldi útjaim nem fontosak az ország számára” – áll az elnöknek a hivatala internetes honlapján olvasható közleményében.

Drnovsek lemondta macedóniai, csehországi, albániai és örményországi látogatását, továbbá Norvégiában és Olaszországban tartandó két nemzetközi értekezleten való részvételét is. Októberi spanyolországi útjára takarékossági okokból gépkocsival utazik, azaz mintegy ezer kilométert tesz meg Olaszországon és Franciaországon keresztül.

Jansa kormánya bírálta Drnovsek „egzotikus külpolitikáját”, azt, hogy 2006 első négy hónapjában bolíviai, izraeli és több ázsiai országba tett utazására több pénzt költött el, mint tavaly az egész évben. Janez Drnovsek viszont internetes honlapján alkotmányellenesnek minősítette a kormány magatartását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik