Nagyvilág

Freisingben ért véget a pápalátogatás

A katolikus egyház számára egyre nagyobb terhet jelentő paphiányra, s emiatt a papokra nehezedő teherre hívta fel a figyelmet XVI. Benedek pápa csütörtökön Freising városában, Bajorországi látogatásának utolsó állomásán.

A Münchentől mintegy harminc kilométerre fekvő, egykor nagy befolyású püspöki központ dómjában az egyházfő felszentelt papokhoz és diakónusokhoz szólt. Felszólította őket arra, hogy jövendőbeli pályájukon a misék bemutatását ne egyfajta kötelezettségnek, hanem személyiségük szabad kibontakozásának lehetőségeként tekintsék. A pápa egyébként – csakúgy mint a bajorországi látogatás több más állomásán – a freisingi dómba is “hazatért”, ugyanis 1951-ben ugyanebben a katolikus templomban szentelték pappá.

Ez volt a hatnapos vizit utolsó programja, amely után a katolikus egyházfő a müncheni repülőtéren megható szavakkal búcsúzott vendéglátóitól. A repülőtéren XVI. Benedeket Edmund Stoiber bajor kormányfő és több egyházi méltóság búcsúztatta. Stoiber annak a nézetnek adott hangot, hogy a hatnapos vizit felejthetetlen élményt nyújtott több százezer bajorországi hívő számára. A katolikus egyházfő kora délután visszatért Rómába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik