Nagyvilág

Közösen járőrözhetnek a magyar és az afgán katonák

A tervek szerint közösen járőrözhetnek majd a magyar és az afgán katonák az afganisztáni Baglán tartományban, ahol októbertől Magyarország veszi át a tartományi újjáépítési csoportot Hollandiától - nyilatkozta Szekeres Imre honvédelmi miniszter szerdán Kabulban, miután az afgán fővárosban találkozott az ország védelmi miniszterével.

Szekeres Imre és kísérete szerdán kora reggel érkezett a közép-ázsiai országba, ahol a NATO vezetésű nemzetközi biztonsági erők (ISAF) főparancsnokságán találkozott David Richards altábornaggyal, az ISAF parancsnokával, az ENSZ kihelyezett kirendeltségének parancsnokával. A nap folyamán Rahim Vardak afgán védelmi miniszter fogadta hivatalában a magyar küldöttséget. Szekeres Imre megállapodott arról, hogy több közvetlen kapcsolat lesz a magyar alakulat és az ISAF kabuli műveleti központja között, hogy figyelemmel tudják majd kísérni a magyarok mozgásait.

Megegyeztek az alakulat működéséhez szükséges légitámogatás módozatairól is. A magyar politikus felajánlotta Afganisztán számára, hogy a Magyar Honvédség által már régóta nem használt fegyvereket, lőszereket, vagy esetleg harcjárműveket átvehessenek. Szekeres Imre hangsúlyozta, hogy ha a magyar és az afgán katonák közösen járőröznek, az nagyobb biztonságot jelent a magyarok számára is, hiszen ez a helyiek szemében pozitívabb képet fest a külföldi katonákról.

A miniszter és kísérete a nap nagyobbik részét az ISAF táborában töltötte, ahol állománygyűlésen találkozott a kabuli szolgálatukat hamarosan befejező magyar katonákkal is. A sportpályákkal, vetítőteremmel is felszerelt hatalmas táborban egy afgán bazársor is van, ahol a katonák szőnyegekre, ékszerekre és különböző szuvenírekre alkudhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik