Nagyvilág

Fico: szimulált a nyitrai egyetemista lány

A szlovák rendőrség kedden leállította a Nyitrán megvert magyar lány támadói ellen indított bűnvádi eljárást, a kormányfő pedig bejelentette, hogy a diáklány csupán színlelte a megveretést. A rendőrség az ügyben további nyomozást rendelt el azt követően, hogy Bugár Béla a vizsgálat során felmerült tisztázatlan kérdésekre hívta fel a figyelmet.

Robert Fico szlovák miniszterelnök és Robert Kalinák belügyminiszter kedden Pozsonyban rendkívüli sajtótájékoztatón sorakoztattak fel olyan bizonyítékokat, amelyek tanúsága szerint a nyitrai magyar diáklány – nem tudni milyen indítékok alapján – csupán színlelte a megveretését. “Aki ütni akar, az botot is talál” – hivatkozott egy szlovák közmondásra a kormányfő, hangsúlyozva: a magyarverésként előadott nyitrai eset “nem hogy nem történt meg, hanem még meg is hamisították” a meg nem történteket.

Robert Fico ugyanakkor kijelentette: kormánya a továbbiak során is következetesen fellép a szélsőséges jelenségek ellen, de azok ellen is, akik koholmányokkal ártanak Szlovákia kormányának.


Megválaszolatlan kérdések


Robert Kalinák belügyminiszter részletekbe menően ismertette a rendőrségi nyomozás folyamán megállapított tényeket, amelyek között döntő bizonyítékként szerepel, hogy a diáklány mobiltelefonja az állítólagos támadás napján sem kimenő, sem fogadott hívást nem jelzett, s ezt a mobilszolgáltató is kétségeket kizáróan megerősítette. DNS-mintákkal bizonyított, hogy az állítólagos sértett az állítólagos támadás napján elrabolt, majd ismeretlen által visszaküldött okmányait és értéktárgyait saját maga postázta a saját a címére, ráadásul igen suta módon, a szülőfalujával szomszédos Pozsonyeperjesről (Jahodná).


Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke közölte: nem vonja kétségbe a rendőrségi eredményeket, ugyanakkor vannak olyan kérdések, amelyeket még nem tisztáztak. Az egyik ilyen, hogy a lány pontos személyleírást adott állítólagos támadóiról, így nem világos, hogyan lehetséges ez, ha meg sem történt a támadás. “Próbáljanak Önök egy nem létező elkövetőről leírást adni” – mondta az újságíróknak Bugár, aki nem talál megnyugtató magyarázatot arra, vajon minek alapján készített a rendőrség fantomképeket, miért nem rekonstruálták a helyszínen is a diáklány bevonásával a történteket. A magyar politikus azt is kifogásolta, hogy az igazságügyi orvosszakértő csak tíz nap múltán vizsgálta meg a lányt, amikor tudvalevő, hogy a véraláfutások hét-nyolc nap múltán eltűnnek az emberi test felületéről.


Színlelt támadás?

A Novy Cas című szlovák bulvárlapban kedden jelentek meg olyan jellegű információk, melyek arra engedtek következtetni, hogy a nemzetisége miatt megtámadott magyar lány sérülései korábbi keletűek voltak, a támadás valójában színlelt lehetett. Mint a lap írja, a diáklány, aki véresen, összeverve, blúzán magyarellenes feliratokkal vonszolta be magát az egyetem épületébe, “kiprovokálta a különleges rendőrségi nyomozást”.


A bulvárlap közlése szerint a szlovák rendőrség nyomozótisztje már két hete leállította a nemzetisége miatt megvert nyitrai magyar diáklány támadói ellen indított nyomozást, mert állítólag kiderült, hogy a bűncselekmény meg sem történt, s a “korábbi eredetű sérüléseket” felmutató lány csak kitalálta, hogy a nemzetisége miatt bántalmazták.


A SITA hírügynökségnek a rendőrség megerősítette, hogy a nyomozást bűncselekmény híján valóban megszüntették. Bugár sajtótájékoztatóját követően azonban a szlovák rendőrség közölte, hogy annak ellenére, hogy ismeretlen elkövető ellen indított bűnvádi eljárást megszüntették, a rendőrség folytatja a nyomozást, és az ügyben további lépéseket tesznek. A rendőrség szóvivője szerint ha a diáklány hazugságvizsgálatnak akarja alávetni magát, akkor ők azt elvégzik. Hozzátette azonban: a hazugságvizsgálat eredményét a bíróság nem fogadja el bizonyítékként.


Bugár Béla elmondta: a diáklány édesanyja az elmúlt hét végén arról tájékoztatta az MKP-t, hogy nyomást próbálnak gyakorolni a lányára annak érdekében, hogy beismerje: színlelte csupán az ellene elkövetett támadást.


Elhatárolódás


A diáklány eredeti panasza szerint két ismeretlen tettes azért támadta meg, mert a mobiltelefonján magyarul beszélt. Az esetet követő nemzetiségellenes indíttatású szlovákiai és magyarországi incidensekkel a sajtó azóta is kiemelten foglalkozik, a történések pedig feszültséget keltettek a magyar-szlovák viszonyban és Szlovákia nemzetközi elmarasztalását vonták maguk után.


A két ismeretlen az ütlegelés és rugdosás után a lány blúzára állítólag a “Magyarok takarodjatok a Duna túloldalára” és “Halál az élősdiekre” mondatot írták. Az eset az egyetemhez közeli parkban történt, amikor a német-magyar szakos diáklány éppen szigorlatra sietett. A sértett akkor pontos leírást adott az elkövetőkről, akiknek a fantomképe megjelent a napilapokban.


Hogyan tovább?


Szlovákiában a nyitrai magyar diáklány bántalmazását egységesen elutasították, s a Jan Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt kivételével a politikai pártok egységesen elhatárolódtak. Göncz Kinga az eset kapcsán akkor úgy fogalmazott, hogy a történteket kevés elítélni, mindannyiukat iszonyúan megrázta az eset, elfogadhatatlan, hogy valakit bántalmaznak, mert magyarul beszél.


Az újabb fejleményeket kommentálva Robert Fico úgy fogalmazott, hogy a szlovák kormány “aktív ellenségeinek mérlegelniük kell, hogyan tovább”. A szlovák kormányfő elszomorítónak nevezte, hogy kormánya magyarázkodásokra kell pazarolja erejét azért, mert egy diáklánynak vizsgadrukkja volt.


Kalinák nem tudta megmondani, vajon a diáklány ellen indul-e eljárás, viszont megerősítette, hogy a besztercebányai (Banská Bystrica) stadion lelátóján kivont “Halál a magyarokra” feliratú transzparens – őrizetben levő – gazdái a rendelkezésekre álló bizonyítékok és egyikük beismerő vallomása alapján bírósági ítélettel lesznek kénytelenek szembenézni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik