Nagyvilág

A kormánypártok abszolút többséget szereztek Montenegróban

Megszerezte a parlamenti mandátumok abszolút többségét a kormányon lévő, és az országot a függetlenség kivívásáig elvezető balközép koalíció a vasárnapi választások eredményeként.

Milo Djukanovic, az Európai Montenegróért nevű pártszervezet vezetője hétfő hajnalban közölte: a 81 tagú törvényhozásban legalább 42 helyet szereztek, és jelenleg még harcban állnak a 43. mandátumért is. “Ez Montenegró Európa-barát politikájának a győzelme” – szögezte le Djukanovic, aki jelenleg is a volt jugoszláv köztársaság kormányfője. Montenegróban most rendeztek először parlamenti választást azóta, hogy az ország júniusban kivált a szerb-montenegrói államszövetségből.

Az Európai Montenegróért voksolási győzelme az előzetes felméréseknek megfelelően várható volt, és csak az volt kérdés, hogy abszolút többségre is szert tud-e tenni a parlamentben a pártszövetség. Fő riválisa, a Szocialista Néppárt hozzávetőleg 11 parlamenti helyre számíthat.

A jelenleg 44 éves Djukanovic politikai pályafutása a nyolcvanas években kezdődött, és egy időben Slobodan Milosevic volt szerb államfő szövetségese is volt, akivel 1996-ban szakított. A politikus az európai integráció elszánt híve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik