Külföld

9/11: öt éve történt a tragédia

admin
admin

2006. 09. 11. 07:01

Öt éve, 2001. szeptember 11-én, egy keddi napon érte az Egyesült Államokat történetének legsúlyosabb terrorcsapása, melynek során az al-Kaida iszlám terrorszervezet támadást intézett a New York-i Világkereskedelmi Központ és a washingtoni kormányépületek ellen, 2749 ember életét követelve.

Jelentős terrortáma-dások 2001 óta

2002. október 12.
Bali szigetén Kuta üdülőhely központjá-ban gépkocsiba rejtett pokolgép robbant, a halálos áldozatok száma 190 volt, háromnegyedük külföldi.
2002. október 23-26. A moszkvai Melnyikov utcai színházban előadás alatt ötven álarcos csecsen fegyveres túszul ejtett több mint 700 embert. A terroristák és a túszok közül 129-en életüket vesztették.
2003. május 16. Casablancában pokolgépes merény-letsorozatot hajtottak végre, 42-en haltak meg.
2004. március 11. Madridban 10 pokolgép robbant a város pályaudvarain. 191 halott és mintegy 1500 sérült a mérleg.
2004. szept. 1-3.
Az észak-oszétiai Beszlan egyik iskolájában csecsen terroristák 1200 embert, az évnyitóra érkezett gyerekeket és felnőtteket ejtettek túszul. 322-en haltak meg, közöttük 155 gyermek.
2005. július 7. Összehangolt merényletsoro- zatot követtek el Londonban. Csaknem egy időben négy pokolgép robbant a földalatti hálózat három forgalmas állomásán és felrobbantottak egy városi buszt is a British Museum közelében. Az áldozatok száma 57 volt.
2005. július 23. A Vörös-tenger partján fekvő Sarm-es-Sejk üdülővárosban öngyilkos merénylők robbanószerrel megrakott gépkocsikat robbantottak. 88-an haltak meg.
2006. április 24. Dahab egyiptomi üdülőhelyen három robbantás történt, az egyik egy szállodánál. 20-an haltak meg, köztük egy magyar házaspár.

A végezetes nap reggelén 19 terrorista elrabolt négy utasszállító repülőgépet az Egyesült Államokban. Mint kiderült, az öngyilkos támadók az üzemanyaggal és utasokkal teli gépeket élő bombaként kívánták felhasználni. 8 óra 46 perckor (közép-európai idő szerint 14 óra 46 perc) egy eltérített utasszállító gép csapódott be New Yorkban a Világkereskedelmi Központ (WTC) iker felhőkarcoló-tornyainak egyikébe, majd alig tíz perccel később egy második gép a WTC másik toronyépületébe repült.

Ezt, és a 110 emeletes épületet megrázó hatalmas robbanást a CNN hírtelevízió élő adásban közvetítette, majd az amerikai Szövetségi Repülésügyi Hatóság (FAA) az ország történetében először elrendelte az összes légi járat törlését, fél órával később pedig az Egyesült Államokba tartó transzkontinentális járatokat Kanadába irányítják át.

Összehangolt támadás

Háromnegyed tízkor a floridai Sarasotában tartózkodó George W. Bush amerikai elnök kijelentette, hogy “nyilvánvalóan terrortámadás történt”, majd azonnali, mindenre kiterjedő nyomozást rendel el a terroristák felkutatására és visszaindult Washingtonba, ahol elrendelték a Fehér Ház kiürítését. Közben 9 óra 53 perckor egy harmadik utasszállító gép a washingtoni Pentagon-épületbe csapódott az egyik épületszárny első emeleti szintjén, melynek következtében a védelmi minisztérium épülete kigyulladt. 10 óra 10 perckor a negyedik eltérített repülőgép, a United Airlines 93-as New Yorkból San Franciscóba tartó járata Pennsylvania államban lezuhant, fedélzetén 44 utassal, akik felvették a harcot a terroristákkal. A hírt csak 11 óra 26 perckor jelentették be.

Az amerikai kormány ekkor már elrendelte minden washingtoni kormányintézmény, és a New York-i ENSZ-székház kiürítését, a New York-i polgármester pedig felszólította a város lakosait, hogy hagyják el Manhattan déli részét, mivel a WTC iker-felhőkarcoló tornyai összeomlottak, több tonna törmelékkel és porfelhővel borítva be a városrészt. A mentés közben 78 rendőr, és az elsőként a merénylet helyszínére érkezett 400 tűzoltó fele életét vesztette.

Ígéret a bosszúra

13 órakor George W. Bush amerikai elnök a Barksdale légitámaszponton bejelentette, hogy az amerikai fegyveres erőket fokozott harckészültségbe helyezték, és ígéretet tett arra, hogy elfogják és megbüntetik a New York-i Világkereskedelmi Központ és a Pentagon támadóit.

Az amerikai tőzsdefelügyelet egy órával később arról tájékoztatott, hogy az amerikai értékpapír-piacok délután nem nyitnak ki, és a tőzsde másnap is zárva marad. 16 órakor a CNN hírtelevízió kormányzati forrásokra hivatkozva közölte, hogy a merényletekért valószínűleg a szaúdi milliárdos Oszama bin Laden felelős.


Harc az al-Kaidával

Este fél kilenckor George W. Bush elnök a Fehér Házból közvetített tévébeszédében bejelentette, hogy a terrorista cselekménysorozat következtében ezrek haltak meg. Az elnök egyúttal biztosította hallgatóságát, hogy a szövetségi kormányzat működőképes, és közölte, hogy az Egyesült Államok felkutatja a felelősöket és igazságot szolgáltat; ennek során nem fog különbséget tenni a terrorcselekményt elkövetők és a nekik menedéket nyújtók között.

A 2001. szeptember 11. óta az Egyesült Államok által meghirdetett terrorizmusellenes harc során az al-Kaida több vezetőjét sikerült ugyan őrizetbe venni vagy megölni, (legutóbb az iraki szárny vezetőjét, az-Zarkávit) továbbra is szökésben van azonban a terrorakció kitervelője, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetője, Oszama bin Laden, valamint a szervezet második számú embere, Ajman az-Zavahri.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.