Külföld

XVI. Benedek: a nyugati világ elveszítette hitét

admin
admin

2006. 09. 10. 12:40

Bajorországi látogatásának második napján csaknem háromszázezer hívő előtt tartott szabadtéri misét vasárnap kora délelőtt a hagyományos müncheni vásár területén XVI. Benedek pápa.

A hívők már a kora hajnali óráktól özönlöttek a hatalmas vásárterületre. Több mint kétezer busz, számos különvonat segítette őket, hogy elérjenek a helyszínre, de sokan kerékpárral vagy gyalog jöttek. A hatóságok szerint tizenkét külföldi országból érkeztek hívők a pápa hatnapos bajorországi vizitjének első szabadtéri miséjére. A szertartáson részt vett Horst Köhler államfő, valamint több országból mintegy száz bíboros, illetve püspök. Az egyházfő érkezésekor kiszállt a pápamobilból, s rövid ideig elvegyült az őt hatalmas ujjongással fogadó hívők soraiban.

XVI. Benedek pápa a szabadtéri mise keretében mondott beszédében a keresztény értékek újbóli megtalálására szólította fel a nyugati világot. “Egyfajta nagyothallás mutatkozik meg Istennel szemben” – jelentette ki a pápa, aki szerint a nyugati világ elveszítette hitét. Ezzel összefüggésben egyfajta erősödő cinizmusról beszélt, s az evangélium terjesztésére szólított fel. Az egyházfő hangsúlyozta: ha a szegényebbeknek csak az ismereteket, a technikai tudást és a technikai eszközöket adják át, az önmagában túl kevés. Ebben az esetben – mint fogalmazott – a technika könnyen az erőszak, a rombolás, a gyilkolás, a hatalomszerzés eszközévé válhat. “A világnak szüksége van Istenre” – fogalmazott ennek kapcsán a pápa, a katolikus hit erősítését és terjesztését sürgetve.

A kétórás szabadtéri mise végén XVI. Benedek megáldotta az egybegyűlteket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.