Nagyvilág

Több tucat halálos áldozat Irakban

Tizennégyen életüket vesztették tűzharcban és robbantásos merényletekben vasárnap Irakban, és további 13 holttestet találtak az ország különböző részein.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki csoportjának három tagja halt meg délelőtt, miután belügyi egységek megostromoltak egy házat a Bagdad központjában lévő Karrada negyedben – közölte a belügyminisztérium szóvivője. Mint mondta, egy órán át folyt az összecsapás a rendőrök és a házban magukat elsáncoló terroristák között, akik az egyik iraki al-Kaida-vezető, Abu Dzsaafar al-Libi irányította csoporthoz tartoztak. Libinek sikerült elmenekülnie az épületből – tette hozzá. A rendőrök valóságos fegyvergyárra bukkantak a házban: több mint egy tonna robbanószert találtak, mintegy ötven házi készítésű pokolgépet, robbanóöveket, detonátorokat, harckocsi-elhárító aknákat, kézigránátokat, hamis igazolványokat, távirányított robbantásra oktató videókat, CD-ket.

Szintén a főváros központjában pokolgép robbant egy népszerű piacon vasárnap délelőtt, három iraki halálát és 16 személy sérülését okozva – közölte a belügyi szóvivő, hozzátéve, hogy egy másik pokolgép is robbant Bagdad egyik keleti negyedében, ketten megsérültek. Egy autóval érkező öngyilkos robbantó három rendőrt rántott magával a halálba al-Vahda negyedben, ahol a biztonsági erők éppen razziát kezdtek.

A fővárostól északra fekvő Baidzsi közelében életét vesztette négy fegyveres, akik Szaláheddín tartomány egyik elöljárójának gépkocsijára akartak rátámadni: a konvojt kísérő testőrök lelőtték őket.

Tizenhárom holttestet találtak a rendőrök az ország különböző részein: hetet a Bagdadtól délre fekvő Szuveirában, egyet a dél-iraki Amárában s ötöt a fővárostól északra egy úton és egy híd alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik