Külföld

Rice: az USA öt évvel szeptember 11. után biztonságosabb

admin
admin

2006. 09. 10. 20:54

Biztonságosabb az Egyesült Államok öt évvel a szeptember 11-i merényletek után - közölte vasárnap Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, aki szerint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat "komolyan meggyengült".

“Világos, hogy nagyobb biztonságban vagyunk, még nem teljes biztonságban, de már sokkal nagyobb biztonságban” – mondta az amerikai diplomácia vezetője a Fox amerikai televíziónak nyilatkozva a szeptember 11-i terrortámadások ötödik évfordulója előestéjén. Rice az eredményeket sorolva hangsúlyozta, hogy biztonságosabbak a repülőterek, a kikötők, sokkal jobb az információ-megosztás, nem csak az országban, ahol ledöntötték a falakat a rendfenntartó szervek és a hírszerzés között, de az egész világon is – szögezte le Rice.

“Jelentősen meggyengítettük a szeptember 11-i merényleteket kitervelő, előkészítő és elkövető al-Kaida szervezetét, fő vezetőit pedig elfogták” – fűzte hozzá Rice. A CBS-nek nyilatkozva a külügyminiszter egyebek között értésre adta, hogy az Egyesült Államok nem fogja bezárni a CIA titkos külföldi kihallgató börtöneit. “Az elnök – és úgy vélem – az amerikai polgárok minden rendelkezésre álló eszközt meg akarnak őrizni annak érdekében, hogy a törvényeink szabta kereteken belül információkat szerezzünk az elfogott terroristáktól” – hangoztatta Rice.

Az amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy Szaddám Huszein volt iraki elnök igenis kapcsolatban állt az al-Kaidával, annak ellenére, hogy egy korábbi, de csak nemrégiben napvilágot látott katonai hírszerzési jelentés ennek ellenkezőjét állította. Az amerikai kormányzat a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) akkori vezetőjének, George Tenetnek az egyik jelentésére támaszkodott, amely szerint mintegy tíz éve kapcsolat volt az al-Kaida és Szaddám Huszein között – mondta Rice.

Az amerikai külügyminiszter egy másik interjúban vasárnap gazdasági szankciókkal fenyegette meg Iránt, ha nem hagy az urándúsítással kapcsolatos vitatott tevékenységeivel.
“Vannak dolgok, amelyekkel le lehet állítani az iráni programok finanszírozását” – szögezte le Rice a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva, ismételten kizárva az esetleges olajipari szankciókat. A cél az, hogy megmutassuk Iránnak, nem tudja kihasználni a nemzetközi pénzügyi rendszer előnyeit arra hogy olajipari bevételeit nukleáris programjára fordítsa – mondta a külügyminiszter, aki szerint nemzetközi koalíció jön létre, amely világosan értésére adja Iránnak, hogy nem mehet tovább ezen az úton.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.