Nagyvilág

Megtalálták a bányatűz áldozatait

Megtalálták az utolsó négy, még eltűntként kezelt szibériai aranybányász holttestét vasárnap reggel, amivel véglegessé vált: 25 mélyben rekedt bányász vesztette életét az Oroszország kínai határmellékén lévő daraszuni aranybányában lángolt tűz következtében.

Csütörtökön 33 bányász rekedt a Csitai területen lévő aranybányában, ahol 85-135 méter mélységben végzett hegesztési munkák hatalmas tüzet okoztak, meggyújtva a faszerkezeteket. Közülük hárman saját erőből jutottak felszínre szombaton, miután egy olyan helyen, ahol friss levegő áramlott be, kivárták, amíg eloszlott a füst és a gáz. Az ő útmutatásaik alapján megtaláltak még öt életben maradt bányászt, s felhozták őket 460 méteres mélységből.

Az utolsó négy eltűnt bányász hozzátartozói a felszínen virrasztottak szombat éjjel, de hiába reménykedtek szeretteik kimentésében. A négy holttest felhozatalával lezárult az orosz katasztrófavédelmi tárca nagyszabású mentőakciója, amelyet Szergej Sojgu miniszter vezetett. Hétfőre már kitűzték 14 bányász temetését.

A daraszuni aranybánya a brit-kanadai Highland Gold tulajdonában van. A társaság részvényeinek árfolyama zuhant a londoni tőzsdén a baleset után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik