Nagyvilág

Már dolgozik az ENSZ az izraeli katonák kiszabadításán

admin
admin

2006. 09. 10. 10:43

Az ENSZ már dolgozik azon, hogy kieszközölje a Hezbollah libanoni síita szervezet által elrabolt két izraeli katona kiszabadulását - közölte vasárnap a világszervezet egyik főtitkárhelyettese.

Mark Malloch Brown elmondta Abu Dzabiban, hogy kineveztek egy közvetítőt a katonák szabadon bocsátása érdekében, akik túszul ejtése kirobbantotta az Izrael és a Hezbollah közötti 34 napos háborút. Kofi Annan ENSZ-főtitkár a múlt héten azt mondta, Izrael és a Hezbollah megegyezett abban, hogy (Annan) kinevezzen egy küldöttet az ügy megoldása érdekében, és hogy a küldött kiléte maradjon titokban.

Libanoni vezetők azt hangoztatják, hogy a katonák nem nyerik vissza szabadságukat, ha Izrael nem mutat készséget egy fogolycserére. A hivatalos izraeli álláspont továbbra is az, hogy nem tárgyal a katonák elengedéséről, politikai források szerint azonban a zsidó állam hajlandó lenne tárgyalásokba bocsátkozni, ha azok a libanoni kormányon keresztül és nem közvetlenül a Hezbollahhal folynának.

Izraeli tisztviselők azt hangsúlyozták, hogy Annan feladata a katonák elengedésének biztosítása, nem a közvetítés. A Hezbollah is óvatosan reagált, csak a közvetett tárgyalásokat támogatta egy fogolycsere érdekében.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.