Nagyvilág

Kína már külföld felé is cenzúráz

Kína a külföldi hírügynökségek tevékenységének kiterjedt korlátozásait jelentette be vasárnap, megtiltva minden olyan hírtartalom terjesztését, amely megsérti az igen szigorú kínai médiakorlátokat.

Az új intézkedések azonnal életbe léptek, amint közölte azokat a hivatalos Új Kína hírügynökség. Ezek szerint a külföldi hírirodák csak az Új Kínán vagy az általa felhatalmazott szerveken keresztül terjeszthetik anyagaikat. A részletes szabályok tiltják minden olyan hírtartalom forgalmazását, amely “aláássa Kína gazdasági és társadalmi rendjét, stabilitását (…) nemzeti egységét, szuverenitását és területi épségét”. A szabályok vonatkoznak a Hongkongban és Tajvanon kiadott hírekre és információkra is – bár nem világos, hogy e területekre hogyan alkalmazhatók, tekintve az eltérő, különálló jogrendszereket.

Peking régóta igyekszik korlátozni a külföldi hírforgalmazást az ország területén, miközben szigorú határok közé szorítja a hazai médiát is az állambiztonsági érdekek ködös indokával, amelyek megsértése súlyos büntetéseket, akár hosszú börtönbüntetéseket vonhat maga után.

“A külföldi hírügynökségek nem gyűjthetnek közvetlenül előfizetőket hír- és információs szolgáltatásaikra Kínában” – olvasható az új rendelkezésekben. Az Új Kína szerint a szabályozás célja az, hogy “elősegítse a helyes és rendezett módon történő hír- és információterjesztést”. Tilalom alá esnek a továbbiakban azok az információk is, amelyek “veszélyeztetik Kína nemzetbiztonságát, hírnevét és érdekeit”, amelyek “sérthetik Kína vallási politikáját, gonosz kultuszokat vagy babonákat hirdetnek”, s amelyek “gyűlöletet és diszkriminációt szíthatnak etnikai csoportok között”, vagy alááshatják azok egységét.

“Az Új Kína hírügynökségnek joga van megválogatni a külföldi hírügynökségek híreit és információit, és törölni fog minden olyan anyagot, amely a fenti kategóriákba sorolható” – hangzik a jelentés. Az új szabályok “fegyelmi büntetésekkel” sújthatják a hírirodák stábjainak azokat a tagjait, akik megsértik e korlátozásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik