Nagyvilág

Kína már külföld felé is cenzúráz

admin

2006. 09. 10. 11:37

Kína a külföldi hírügynökségek tevékenységének kiterjedt korlátozásait jelentette be vasárnap, megtiltva minden olyan hírtartalom terjesztését, amely megsérti az igen szigorú kínai médiakorlátokat.

Az új intézkedések azonnal életbe léptek, amint közölte azokat a hivatalos Új Kína hírügynökség. Ezek szerint a külföldi hírirodák csak az Új Kínán vagy az általa felhatalmazott szerveken keresztül terjeszthetik anyagaikat. A részletes szabályok tiltják minden olyan hírtartalom forgalmazását, amely “aláássa Kína gazdasági és társadalmi rendjét, stabilitását (…) nemzeti egységét, szuverenitását és területi épségét”. A szabályok vonatkoznak a Hongkongban és Tajvanon kiadott hírekre és információkra is – bár nem világos, hogy e területekre hogyan alkalmazhatók, tekintve az eltérő, különálló jogrendszereket.

Peking régóta igyekszik korlátozni a külföldi hírforgalmazást az ország területén, miközben szigorú határok közé szorítja a hazai médiát is az állambiztonsági érdekek ködös indokával, amelyek megsértése súlyos büntetéseket, akár hosszú börtönbüntetéseket vonhat maga után.

“A külföldi hírügynökségek nem gyűjthetnek közvetlenül előfizetőket hír- és információs szolgáltatásaikra Kínában” – olvasható az új rendelkezésekben. Az Új Kína szerint a szabályozás célja az, hogy “elősegítse a helyes és rendezett módon történő hír- és információterjesztést”. Tilalom alá esnek a továbbiakban azok az információk is, amelyek “veszélyeztetik Kína nemzetbiztonságát, hírnevét és érdekeit”, amelyek “sérthetik Kína vallási politikáját, gonosz kultuszokat vagy babonákat hirdetnek”, s amelyek “gyűlöletet és diszkriminációt szíthatnak etnikai csoportok között”, vagy alááshatják azok egységét.

“Az Új Kína hírügynökségnek joga van megválogatni a külföldi hírügynökségek híreit és információit, és törölni fog minden olyan anyagot, amely a fenti kategóriákba sorolható” – hangzik a jelentés. Az új szabályok “fegyelmi büntetésekkel” sújthatják a hírirodák stábjainak azokat a tagjait, akik megsértik e korlátozásokat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

MCALLEN, TX - JUNE 12: Central American asylum seekers wait as U.S. Border Patrol agents take them into custody on June 12, 2018 near McAllen, Texas. The families were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.