Külföld

Simonyi marad a washingtoni nagykövet

admin
admin

2006. 09. 08. 13:57

Az év végéig tíz nagyköveti poszton lesz váltás, valamennyi hazatérő misszióvezető kitölti az általában szokásos négyéves szolgálati időt. Ezt a külügyi szóvivő mondta pénteken Budapesten újságíróknak.

A hazatérő nagykövetek az év végéig állomáshelyükön maradhatnak, tekintettel az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulós rendezvényeire, amelyekre minden országban sor kerül – közölte Polgár Viktor. A szóvivő egyetlen nagyköveti poszt kapcsán sem említett neveket. Emlékeztetett arra, hogy a nagykövetek kinevezésével kapcsolatos adatok szolgálati titoknak minősülnek, egészen addig, amíg a kinevezés meg nem történik.

Korábban lapunk már beszámolt arról, hogy Czakó Borbála, az Ernst and Young tanácsadó cég magyarországi vezérigazgatója a londoni nagyköveti poszt várományosa, más lapok információi szerint, Párizsba készül Nikicser László karrirediplomata, a miniszterelnök egyik tanácsadója, Kijevbe Bársony András volt külügyi államtitkár, Ottawába Vastagh Pál szocialista parlamenti képviselő. “A washingtoni poszton nem lesz váltás” – jelentette ki Polgár Viktor az MTI kérdésére válaszolva. Simonyi András jelenlegi nagykövet 2002 óta képviseli Magyarországot az Egyesült Államokban.

A parlament külügyi és határon túli magyarok bizottsága a jövő héten három nagykövetjelöltet hallgat meg. Kérdésre válaszolva a külügyi szóvivő úgy fogalmazott, hogy Magyarországon általános elvként karrierdiplomatákat neveznek ki nagykövetnek, és a politikai kinevezettek aránya stabilan tíz százalék alatt van. Példaként megemlítette, hogy az Egyesült Államokban valamennyi nagykövet politikai kinevezett, és elnökváltáskor a misszióvezetők levélben ajánlják fel lemondásukat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.