Külföld

Izrael szeptember 22-ig kivonul Libanonból

admin
admin

2006. 09. 08. 11:24

Az izraeli hadsereg szeptember 22-ig teljesen kivonul Libanonból, a tengeri zárlatot pedig akár két nap múlva feloldhatja - adta hírül az izraeli közszolgálati televízió.

A televízió úgy tudja, hogy a csapatkivonást az ENSZ libanoni nemzetközi békeerejének (UNIFIL) oltalma alatt hajtják végre. A katonai vezetés a lehető leggyorsabb kivonulást támogatja, és az izraeli csapatok szeptember 22-ig visszavonulnak a július 12-én indított hadművelet során megszállt libanoni területekről.


ENSZ-erőkre várnak

Miri Eisen, Ehud Olmert izraeli kormányfő szóvivője közölte, hogy tekintettel a nemzetközi békefenntartók létszámának növekedésére, valóban minden esély megvan arra, hogy a csapatok szeptember 22-ig befejezzék a kivonulást. Hozzátette: Izrael abban egyezett meg Kofi Annan ENSZ-főtitkárral, hogy kivonja csapatait Libanonból, mihelyt a kéksisakosok létszáma eléri az ötezer főt.

Szeptember közepére az UNIFIL-nek már ötezer katonája lesz Dél-Libanonban, és a libanoni hadsereg több mint 16 ezer katonájával együtt megfelelő nagyságú erőt képeznek ahhoz, hogy az izraeli csapatok kivonulhassanak – mondta a szóvivő. Miri Eisen megerősítette, hogy Izrael csütörtökön feloldotta a libanoni légtér zárlatát, és a tengeri blokádot is megszünteti az ENSZ-békefenntartók kötelékébe vezényelt külföldi haditengerészeti erők felfejlődése után. A közszolgálati televízió úgy tudja, hogy ez akár 48 óra múlva megtörténhet.

Hazatérésre szólította fel elmenekült honfitársait Fuád Szinjóra libanoni miniszterelnök, aki szerint a Libanont sújtó izraeli blokád feloldása a nemzetközi erőfeszítéseknek és a libanoniak eltököltségének köszönhető. A légi zárlat feloldása után néhány órával, csütörtök este a televízióban elhangzott beszédében a miniszterelnök rámutatott, hogy némelyek azt mondták, a bejrúti repülőtér megnyitásával libanoniak ezrei menekülnek el. Úgy vélte, ennek éppen az ellenkezője fog megtörténni, és az országból elmenekült libanoniak, arabok és más külföldiek visszatérnek az országba.


Követelések

Hivatalos becslések szerint mintegy 200 ezer ember hagyta el Libanont azután, hogy július 12-én megkezdődött az izraeli hadseregnek a Hezbollah libanoni síita szervezet elleni hadművelete. A felek között augusztus 14-én lépett életbe tűzszüneti megállapodás. “A blokád feloldása csak a kezdet. Be kell fejezni az izraeli csapatok kivonását Dél-Libanonból, meg kell szilárdítani a tűzszünetet, szabadon kell engedni az Izrael által letartóztatott libanoniakat, ki kell vonni az izraeli csapatokat a Sebaa-tanyák körzetéből és fel kell váltani az ENSZ-erőivel” – mondta Szinjóra.

Libanon követeli, hogy ENSZ-erők vonuljanak be az Izrael által 1967-ben megszállt Sebaa-tanyák szektorába. Izrael hallani sem akar arról, hogy kivonja csapatait a Libanon, Szíria és Izrael közé beékelődött mintegy 20 négyzetkilométeres területről. A Hezbollah ürügyként használhatja a megszállást, hogy ismét támadásokat indítson Izrael ellen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.