Nagyvilág

Izrael feloldja a libanoni blokádot

Izrael csütörtök délután - közép-európai idő szerint öt órakor - feloldja a Libanon elleni tengeri és légtérzárlatot, átadva az ellenőrzést a nemzetközi erőknek - jelentette be Ehud Olmert izraeli kormányfő hivatala. Libanon német hadihajókat kér partvonala ellenőrzésére.

A szerdán kiadott közlemény szerint Olmert már tájékoztatta Condollezza Rice amerikai külügyminisztert és Kofi Annan ENSZ-főtitkárt arról, hogy a “nemzetközi erők készek átvenni” a libanoni tengeri és légikikötőkön az ellenőrzési posztokat. Izrael a Hezbollah libanoni síita szervezet ellen júliusban indított offenzívája kezdetén vezette be a blokádot, amelyet az augusztus közepén érvénybe lépett tűzszünet ellenére máig fenntartott, a Hezbollah újrafelfegyverzésének megakadályozására hivatkozva.

Fuád Szinjóra líbiai miniszterelnök levelet küldött Kofi Annannak, s ebben német hadihajók segítségét kérte a part megfigyelésére, miután Izrael bejelentette, hogy csütörtök délután feloldja a tengeri és légi blokádot – közölte egy bejrúti kormányforrás. A blokád feloldása a libanoni tájékoztatási miniszter szerint országa hajthatatlanságának és az Izraelre gyakorolt nyomásnak köszönhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik