Nagyvilág

Izrael feloldja libanoni blokádját, a tengeri zárlat marad

Izrael elkezdte a Libanon ellen bevezetett blokád feloldását, de a tengeri zárlatot azonban az izraeli kormányfő szóvivőjének bejelentése szerint továbbra is fenntartják addig, amíg a tervezet nemzetközi haditengerészeti erő felvonul a parti vizekre.

“A légi blokádot feloldottuk. Az ENSZ-szel egyeztetve a tengeri zárlat továbbra is érvényben marad a nemzetközi haditengerészeti erő érkezéséig” – jelentette be csütörtökön Miri Eisen, Ehud Olmert izraeli kormányfő szóvivője.

A libanoni kormány kérte az ENSZ-től, hogy nyújtson segítséget felségvizei ellenőrzésében. Rövidesen olasz, francia és görög hadihajók érkeznek a libanoni partokhoz, hogy ott járőrözzenek, amíg – a várakozások szerint két hét múlva – német hajók fel nem váltják őket. Ami (öt órakor) elkezdődött, több fokozatból álló folyamat, órákig vagy egy napig is eltart (amíg befejeződik) – mondta Miri Eisen.


Mégis maradnak a tengeren

A tengeri zárlat fenntartása az utolsó pillanatban bekövetkezett változást jelent Izrael előző napi bejelentéséhez képest. Szerdán ugyanis Izrael közölte, hogy csütörtökön közép-európai idő szerint 17.00 órakor megkezdi a július 13-án életbe léptetett zárlat felszámolását a tengeren és a levegőben is, miután biztosítékot kapott, hogy egy nemzetközi haderő ellenőrzi a Libanonba vezető tengeri és légi utakat, hogy ezeken keresztül ne juthassanak el fegyverszállítmányok a Hezbollahhoz.


Fenntartások

Izrael csütörtökön azt is közölte: fenntartja magának a jogot, hogy megtámadja azokat a konvojokat, amelyek fegyvert szállítanak a libanoni-szíriai határon át a Hezbollah libanoni síita szervezet számára. Izrael fenntartja a jogot az önvédelemre, és ügyelni fog arra, hogy betartsák a szíriai-libanoni határon a fegyverembargót – mondta el a kormányfő szóvivője. A libanoni légi forgalom helyreállítását egy személyszállító repülőgép érkezése jelezte.

A Middle East Airlines Párizsból érkező járata négy perccel öt óra után landolt a bejrúti nemzetközi repülőtéren. A pilóták a pilótafülke egyik ablakában egy nagy libanoni zászlót lobogtattak. Szemtanúk beszámolói szerint a bejrútiak kitörő örömmel fogadták, amikor a gép átrepült a város felett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik