Nagyvilág

EP: árulja el Bush a CIA-börtönök helyét

Az Egyesült Államok tegye közzé, hol működnek az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos börtönei – követelte csütörtökön az Európai Parlament (EP) több képviselője.

„Tudnunk kell, hogy az EU-tagállamok vagy jelölt országok kormányai törvénytelen cselekedetek érintettjei-e” – érvelt Wolfgang Kreissl-Dörfler szocialista párti német EP-képviselő, aki tagja a CIA állítólagos kelet-európai titkos börtönei ügyében kutakodó különbizottságnak. „Sürgősen meg kell vitatni ezt az ügyet Lengyelországgal és Romániával, valamint más EU-tagállamok kormányaival is” – fűzte hozzá.


Helytálló volt a feltételezés

George Bush amerikai elnök szerdán elismerte, hogy a CIA „kisszámú” – a Fehér Ház tájékoztatása szerint „száznál kevesebb” – külföldi gyanúsított kihallgatását az Egyesült Államokon kívül folytatja, közvetve beismerve ezzel, hogy helytálló volt a The Washington Post tavaly novemberi értesülése, miszerint a hírszerzés titkos fogvatartási helyeket tart fenn külföldön. Egyebek közt Lengyelország és Románia merült föl lehetséges helyszínként. A lap tavalyi cikke nyomán indult meg az EP vizsgálata, s az Európa Tanács is vizsgálódik az ügyben.

Keményen fogalmazott a Bush-nyilatkozatot kommentálva a brit liberális demokrata Sarah Ludford, a vizsgálóbizottság helyettes vezetője. Mint mondta, a Bush-kormányzat „nemcsak saját korábbi hazugságait hozta napvilágra, hanem nevetségessé tette európai kormányoknak azokat az arrogáns vezetőit is, akik elutasították a foglyok jogtalan kiszolgáltatásával kapcsolatos félelmeinket, mondván, hogy azoknak nincs semmi alapjuk”.


Nem szüntetné meg a börtönöket

Jan Marinus Wiersma holland szocialista EP-képviselő is bírálta Bush elnököt, amiért – mint a képviselő mondta – nem áll szándékában megszüntetni a börtönöket. Az EP-vizsgálat eddigi megállapítása szerint a CIA vagy más amerikai szervek közvetlenül felelősek terrorizmussal gyanúsított személyek 2001. szeptember 11-e utáni európai elrablásáért és amerikai működtetésű börtönökbe szállításáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik