Nagyvilág

Slota is megenyhült?

Nyilatkozatot fogadott el a szlovák parlament, szerdán az idegengyűlölet, a türelmetlenség és a faji indíttatású erőszak ellen. A deklarációt támogatta a magyarellenes kirohanásairól ismert Ján Slota pártja is.

A 140 jelenlévő képviselő nagy többsége – 112 – támogatta a Pavol Paska házelnök által előterjesztett indítványt, 28-an tartózkodtak. A nyilatkozat kiadását a holokauszt áldozatainak közeledő, szeptember 9-i emléknapjához időzítették. A képviselők kinyilvánították, hogy nagyon óvatosan és megfontoltan fogják kezelni a kérdést, és nem kovácsolnak politikai tőkét belőle.A nyilatkozatot heves vita után még a magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Szlovák Nemzeti Párt is elfogadta.

“Mi, a szlovák parlament tagjai – a holokauszt és a faji erőszak áldozatainak közelgő emléknapja alkalmából, és a Szlovákiában és Magyarországon nemrég történtek miatt – erkölcsi kötelességünknek érezzük, hogy elítéljük a szélsőségesség és a faji türelmetlenség minden megnyilvánulását… Szükségesnek tartjuk hangsúlyozni, hogy nem fogjuk eltűrni az idegengyűlölet és szélsőségesség semmiféle megnyilvánulását sem Szlovákiában, sem a környező országokban” – hangzik a nyilatkozat.

Tartózkodott az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió – Demokrata Párt (SDKU-DS). Ennek egyik vezetője, Eduard Kukan volt külügyminiszter azzal indokolta tartózkodásukat, hogy a szöveg azt jelzi a külvilág számára, hogy Szlovákiában az emberi jogok alakulása ellentétes az európaival, és ez sérti Szlovákia külföldi tekintélyét.

A párt nem ért egyet azzal sem, hogy a nyilatkozat révén “a nemrég történt bűnös incidenseket összekapcsolták a holokauszt ügyével”, és ezzel leértékelték azt. A párt ezzel együtt hangsúlyozza, hogy mindig is elítélte a szélsőségességet, beleértve a nemrég történt eseteket is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik