Nagyvilág

Magyarok voltak a romániai magyarverők

Magyarok verték meg Romániában Nagy II. Zoltán magyar bajnok kerékpárost és társát – közölte a helyi rendőrkapitány.

A Bihar megyei magyarverők maguk is magyarok – árulta el az Új Magyar Szónak (ÚMSZ) Liviu Popa, Bihar megye rendőrfőkapitánya. A rendőrségi tisztségviselő egy sajtóértekezleten közölte ezt az információt a bukaresti napilap többször is elhangzott kérdésére.

Az ügy előzménye, hogy a korábbi többszörös magyar bajnok kerékpáros, Nagy II. Zoltán hétfőn megkereste az MTI debreceni tudósítóját, és elmondta: őt és társát bántalmazták Romániában. Az ÚMSZ tudósításából kiderül, hogy Liviu Popa szerint ez példátlan eset a megyében. “Eddig nem bántalmaztak magyar állampolgárokat Bihar megye területén, legalábbis nem azért, mert magyarok” – hangoztatta a főkapitány.

Egy másik autó

Mint arról korábban beszámoltunk, a már amatőr kerékpárosok egy mátrai versenyre készülve szombaton indultak Debrecenből, hogy a határ túloldalán lévő Érmihályfalvát érintve tegyenek meg egy általuk kijelölt útvonalat. Már visszafelé tartottak, amikor a nyírábrányi határállomástól egy kilométerre, a román oldalon egy nagy sebességgel haladó gépkocsi leszorította őket az útról. Néhány száz méter múlva egy dűlőúton látták meg az autót a debreceni sportolók, akik az ott állók felé intve kérdezték, hogy ezt miért csinálták.

Választ nem kaptak. Továbbhajtottak, ám rövid időn belül újabb gépkocsi vágott eléjük. Az autó utasai a két kerékpárosnak estek. Előbb lökdösték őket, majd több ütéssel a földre küldték és megrugdosták őket. Eközben Nagy II. Zoltán szemüvege eltört, míg társának a kerékpárját rongálták meg szándékosan. A tagbaszakadt verőlegények magyarokat gyalázó fenyegetéssel távoztak a helyszínről

Mészárlásról kérdezgették

Liviu Popa elmondta, hogy Bihar és Hajdú-Bihar megye rendőrsége között kiváló a viszony, és Bihar különben is mindig élen járt a nemzetiségek közti toleranciában, megértésben, tehát sajnálatos, hogy pont most, az európai integráció küszöbén történik ilyen rendkívül kínos atrocitás. A bihari rendőrfőkapitány szerint a legkellemetlenebb az esetben, hogy a Berlinben tartózkodó Vasile Blaga belügyminisztertől kedden már azt kérdezték a német parlamentben, hogy mit tud mondani “a hétvégi magyarmészárlásról”.

Popát idézte a Mediafax román hírügynökség is. Eszerint a rendőrkapitány úgy vélekedett: a magyar sajtó eltorzította a hétvégén történteket, a tálalás módja szerinte kedvezőtlenül hat Románia hírnevére, nem is tükrözi a romániai valóságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik