Nagyvilág

„Sztárként” vonulna vissza Blair

Tony Blair brit kormányfő távozásának stratégiáját, széles körű médiaszereplését felvázoló terv szivárgott ki kedden a brit sajtóba, arra utalva, hogy a miniszterelnök környezete élénken dolgozik Blair egyre többet követelt visszavonulásának előkészítésén.

A Daily Mirror című napilapban ismertetett terv kiszivárogtatásának előzménye, hogy a kormányzó Munkáspárt berkeiben az elmúlt időben felerősödött a távozás időpontjának kitűzését követelők hangja annak érdekében, hogy az apadó népszerűségű miniszterelnök további ténykedése ne rontsa a Munkáspárt esélyeit a következő választásokon.

A párt első mandátumát töltő 38 alsóházi képviselőjének többsége Blair lemondását szorgalmazó levelet írt alá – számolt be a The Guardian baloldali napilap. A miniszterelnök a múlt héten viszont elutasította, hogy a Munkáspárt szeptemberben esedékes éves konferenciáján kitűzze távozása időpontját. A Daily Mirrorban ismertetett ötoldalas stratégiai terv sem irányoz elő ilyen időpontot, a dokumentum a jelek szerint azonban még idén tavasszal készült, ami arra utal, hogy Blair tanácsadói már megkezdték a visszavonulás előkészítését.

„Sztárként” távozna

A távozás vezérelve a brit napilap szerint az lenne, hogy Blair olyan „sztárként” vonulna vissza a nagypolitika színpadáról, aki nem tér vissza egy utolsó ráadásszámra. Blair kormányzása utolsó hónapjában figyelmét nem a búcsú pillanatára, hanem az azt követő időszakra összpontosítaná. Az utolsó hónap konkrét tennivalóit tekintve a tervezet a szűk értelemben vett politikai tévéműsorokon túlmutató, széles körű médiaszereplést, legalább hat nagyváros felkeresését, valamint húsz olyan épület meglátogatását irányozza elő, amelyeket Blair 1997 óta tartó kormányzása óta emeltek vagy építettek újjá.


Mindezzel pedig azt üzennék a közvéleménynek, hogy Blair örökségének legfontosabb részét nem az általa elért konkrét változások, hanem politikai elképzeléseinek fölénye, a „blairizmus diadala” jelenti. A brit miniszterelnöki hivatal nem kommentálta a sajtóbeszámolót.

A kormányfő bizalmasaként ismert David Miliband brit környezetvédelmi miniszter a BBC-nek nyilatkozva kedden úgy vélekedett, hogy Blair még egy évig marad hivatalában, mielőtt ígéretéhez híven – ám egyelőre ismeretlen időpontban – a következő választások előtt átadná a kormányrudat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik