Nagyvilág

Azonosították az ammáni támadót

A jordániai hatóságok azonosították azt a fegyveres támadót, aki egy brit turistát megölt, további öt külföldi turistát és egy rendőrt pedig megsebesített hétfőn Ammánban.

Eid al-Fajez belügyminiszter közölte, hogy a támadót Nabíl Ahmad Dzsaurának hívják, és Zarka városban él. Ugyanebből, az Ammántól északkeletre fekvő ipari városból származott Abu Muszab az-Zarkávi, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki vezetője, akivel egy közös amerikai–iraki akcióban júniusban végeztek Bagdad közelében. Zarkávi októberben lett volna 40 éves, az ötgyermekes családapa Dzsaura pedig 37 éves, foglalkozására nézve kovács.

Dzsaura fényes nappal Ammán belvárosában, a római kori amfiteátrum közelében nyitott tüzet külföldi turistákra. A lövedékek egy brit látogató életét kioltották, másik kettőt pedig megsebesítettek. Megsérült egy holland, egy új-zélandi és egy ausztrál turista is, valamint a jordániai turisztikai rendőrség egy tagja. A jordániai belügyminiszter közlése szerint Dzsaura magányosan hajtotta végre tettét, nem voltak segítői. „Ami ma reggel történt, az egy aljas bűncselekmény. Egy terrorista cselekedet, amelynek semmi köze sincs a jordániai vagy az arab kultúrához” – mondta a miniszter.

A 2005. november 9-én végrehajtott hármas öngyilkos merénylet óta először fordult elő, hogy a jordániai fővárosban külföldieket támadtak meg. Margaret Beckett brit külügyminiszter meglátogatta a brit sérülteket Ammánban, ahonnan előre be nem jelentett látogatásra Bagdadba utazott tovább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik