Nagyvilág

Totális háború fenyeget Dárfúrban

Távozásra szólította fel az Afrikai Unió békefenntartó csapatait Szudán. A kartúmi kormány vasárnapi döntésének értelmében a törékeny tűzszünetet ellenőrző kéksisakosoknak szeptember 30-ig kell elhagyniuk a nyugat-szudáni Dárfúr tartományt.

Dzsamál Ibrahím külügyi szóvivő közölte: azóta kérik az afrikai egységek távozását, amióta azok jelezték, hogy nem képesek folytatni missziójukat. „Ez végleges döntés” – mondta a szóvivő.

Hangoztatta egyúttal, hogy az AU-nak nincs joga átadni a missziót az ENSZ-nek. „Ha nem tudják ellátni küldetésüket Darfúrban szeptember 30-ánál tovább, akkor el kell hagyniuk az országot még szeptember 30-a előtt. Ugyanakkor nincs joguk átadni a megbízatást az ENSZ-nek vagy más szervnek. Ehhez egyedül a szudáni kormánynak van joga” – fogalmazott.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa múlt csütörtökön határozott úgy, hogy több mint húszezer főből álló békefenntartó kontingenst vezényel Dárfúrba, felváltandó a pénzhiányban szenvedő Afrikai Unió rosszul felszerelt hétezer fős alakulatát. Szudán azonban elutasította az általa a belügyekbe való beavatkozásnak minősített BT-döntést, és már egy hete új, kiterjedt offenzívát indított a tartomány északi részén a májusi békeszerződést alá nem író lázadók ellen.

Az Afrikai Unió csak október közepéig lenne képes a dárfúri misszió finanszírozására. Ráadásul az afrikai békefenntartók képtelenek voltak megállítani az erőszakot, amely csak tovább szélesedett május óta. Az Afrikai Unió közvetítésével tető alá hozott megállapodást a három fő lázadócsoport közül csak egy írta alá.

ENSZ-tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy küszöbön áll a totális háború kiújulása Dárfúrban. A felkelők 2003 elején fogtak fegyvert az etnikailag erősen kevert Dárfúr térségében, mert állításuk szerint az arabok által uralt kartúmi kormány elhanyagolja a koldusszegény sivatagos térséget és az ott élő fekete bőrű lakosságot. Több százezer ember halt meg eddig a harcokban, illetve az azokat kísérő mészárlásokban, éhínségekben és járványokban, valamint 2,5 millióan kényszerültek lakhelyük elhagyására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik