Nagyvilág

Az al-Kaida szerint nem fogták el a második számú vezetőjüket

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki ága hétfőn internetes honlapján cáfolta, hogy az arab ország biztonsági szervei a nyáron elfogták volna a szervezet második számú vezetőjét.

Muaffak ar-Rubai, az iraki kormány nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap a bagdadi televízióban jelentette be, hogy Hámed Dzsuma Fárisz asz-Szuaidit június közepén Baakúba környékén elfogták, nem messze attól a helytől, ahol Abu Musza az-Zarkávi, az al-Kaida iraki szervezetének a parancsnoka életét vesztette – közölte a tanácsadó.

A világhálón megjelent hétfői közlemény szerint “a hitehagyott kormány a kudarcait akarja palástolni azzal a bejelentéssel, hogy úgymond elfogták az al-Kaida mezopotámiai szárnyának a második számú vezetőjét. Az ilyen közlésekkel csak el akarják leplezni a keresztesek és szolgáik legutóbbi vereségeit al-Anbarban és Bagdadban” – áll az üzenetben, amelyet a Mudzsahidok Súra Tanácsa írta alá. Ez a nyolc szunnita fegyveres csoportból álló szervezet az al-Kaida alárendeltségébe tartozik. Az üzenet hitelességét egyelőre nem tudták megállapítani.

Biztonsági források szerint Szuaidi, mozgalmi nevén Abu Humám, illetve Abu Rana irányította azt a merényletet, amelynek során a többségében szunniták lakta Szamarrában februárban felrobbantottak egy síita mecsetet. Az akció heves tüntetéseket váltott ki a Bagdadtól 125 kilométerre északra lévő városban.

Szuaidi az egyiptomi származású Abu Ajjúb al-Maszrinak, az al-Kaida iraki parancsnokának a helyettese volt. Maszri azután került az iraki szárny élére, hogy június 7-én a jordániai születésű Zarkávi egy célzott légi csapásban életét vesztette.

Rubai nemzetbiztonsági tanácsadó elmondta: Szuaidi egy lakóházban húzta meg magát és amikor a biztonsági erők megrohamozták az épületet, a nőket és gyerekeket akarta élő pajzsként felhasználni. Elfogásával az al-Kaidán “súlyos sebet ejtettek” – hangoztatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik