Nagyvilág

Terrorista kiképzőtáborok Angliában?

Több ezer terrorgyanús személyt kísér figyelemmel a brit elhárítás. Peter Clarke, a londoni rendőrség terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettese a BBC tévé 2-es csatornáján vasárnap este műsorra tűzött, az al-Kaida terrorhálózatról szóló műsorban.

Tucatnál is több gyanúsítottat vett őrizetbe szombatra virradó éjjel a brit terrorelhárítás londoni rajtaütések során – közölte szombat délelőtt a Scotland Yard, amelynek terrorelhárítási főnöke szerint a biztonsági szolgálatok több ezer terrorgyanús személyt kísérnek folyamatosan figyelemmel.


Az összesen tizennégy őrizetbe vett személy közül tizenkettőt a dél-londoni The Borough negyedben, a London Bridge közelében, egy arab-kínai étteremben fogtak le. A zsúfolt étterembe a BBC beszámolója szerint mintegy negyven, a vendéglő tulajdonosa szerint azonban 50-60, rohamfelszerelést viselő rendőr hatolt be. A lezárt étteremben a vendégek igazoltatása több mint két órán át tartott, mire a tizenkét gyanúsítottat elkülönítették és elvitték. A BBC televízió szombati hírműsorának képei szerint a helyszínről egy autót is elszállítottak rendőrségi furgonon. A vendégeknek azt mondták, hogy kikérdezésük a 2000-ben kelt terrorellenes törvény alapján folyik, és a lefogottakat is e törvényre hivatkozva vették őrizetbe. Az éttermi akcióval egy időben a rendőrség több más londoni címen is rajtaütéseket hajtott végre.


A BBC értesülései szerint a nagyszabású akciónak nincs köze az augusztus 10-i terrorriadóhoz. A múlt hónapban, hosszas megfigyelés után, több tucat személyt vettek őrizetbe a brit hatóságok azzal a gyanúval, hogy Londonból az Egyesült Államokba tartó utasszállító repülőgépeket akartak felrobbantani az utastérbe felvitt folyékony robbanószerekkel.


A terv leleplezése után egy időre Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget, és a repülőtereken bevezetett példátlan szigorítások miatt több napra szinte megbénult a brit légikikötők forgalma.


Rajtaütések és letartóztatások

A szombati rajtaütések viszont állítólag olyan nagy-britanniai táborok feltételezett működtetésével vannak összefüggésben, amelyekben a hatóságok gyanúja szerint terrorcselekményekre képeznek ki embereket.


Peter Clarke, a londoni rendőrség terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettese a BBC televízió 2-es csatornáján éppen vasárnap este műsorra tűzött, az al-Kaida terrorhálózatról szóló műsorban – amelynek részleteit a BBC előzetesen közzétette – azt mondta: nem akar pontos adatokkal szolgálni, de ezrekre rúg azoknak a száma, akik iránt a rendőrségnek “érdeklődést kell tanúsítania”.


Szavai szerint nemcsak terroristákról, tényleges támadások elkövetőiről van szó, hanem olyanokról is, akik késztetést érezhetnek terrorcselekmények elősegítésére vagy az elkövetők buzdítására. Lord John Stevens, a Scotland Yard tavaly leköszönt előző főparancsnoka egy korábbi nyilatkozatában közölte: tudomása szerint legalább háromezer brit állampolgár járta meg az afganisztáni terroristaképző táborokat.


Peter Clarke a vasárnapi BBC-műsorban elmondta: a Scotland Yard olyan hálózatokról is tud, amelyek fiatal brit muszlimok Irakba utazását szervezik. A műsorban ismertették egy brit muszlim állampolgár esetét. Az illető, aki addig békés családi életet élt, nemrégiben Irakba utazott, és a helyi biztonsági szervek adatai szerint négy hónapja, egy öngyilkos merényletben felrobbantotta magát.


A dokumentumfilm készítője az előzetes ismertetőben azt mondta: egy évig tartó kutatómunkája során azt tapasztalta, hogy a brit kormány álláspontjával ellentétben az iraki brit katonai szerepvállalás “igenis ösztönzi” a brit muszlim közösség radikalizálódását.

Az MI5, a brit belső elhárítás péntek este a honlapján megjelent közleményben tudatta, hogy előző nap a 25 EU-tagállam elhárítási vezetőivel ismertette Londonban az augusztusi terrorriadó nemzetközi összefüggéseit, tanulságait, és az összeesküvés felgöngyölítésében azóta elért eredményeket.

Az MI5 közleménye részletek nélkül azt írta, hogy az uniós szakértők áttekintették az ilyen típusú terrorizmus megjelenésének hosszú távú kihatásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik