Nagyvilág

Az Al-Kaida áttérésre buzdít

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egy internetre feltett videóüzenetben szombaton felszólította a - különösen az Egyesült Államokban élő - nem muzulmánokat, hogy térjenek át az iszlám hitre, s hagyják el "tévútjaikat", különben megbánják.

A felvételen beszélő személy “Azzám, az Amerikai” néven mutatkozott be, de Adam Yahiye Gadahn néven is ismeri az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a muzulmán hitre áttért kaliforniait, aki az amerikai hatóságok szerint részese volt az al-Kaida egy propagandakampányának.

“Amerikaiak és a többi keresztény, azt mondjuk nektek, hogy vagy megbánjátok tévelygéseiteket, és beléptek az igazság fényébe, vagy megtartjátok a mérgeteket magatoknak, és viselitek annak következményeit e világon és a következőn – mondta Gadahn angolul. – De bárhogy tesztek is, ne próbáljátok meg elterjeszteni a nyomorúságotokat és tévelygéseiteket a mi földjeinkre.” A felvételen a férfi fehér turbánban látható, egy számítógép és könyvek előtt ül.

A videofelvétel elején az al-Kaida második számú vezetője, Ajmán az-Zavahri rövid nyilatkozatot tett – 2006. szeptemberi dátummal – arra biztatva a nézőket, hogy figyelmesen hallgassák meg az üzenetet. Zavahri és Gadahn láthatóan nem ugyanazon a helyen beszélt.

Gadahn verseket idézett a Koránból arabul, majd lefordította angolra, és azt mondta: a muzulmánoknak meg kell erősíteniük a hitüket, hogy elűzzék országuk uralkodóit. “A muzulmánoknak nem demokráciára van szükségük ahhoz, hogy megszabaduljanak saját despotáiktól és zsarnokaiktól. Nekik az iszlám hitre, a dzsihád (szent háború) szellemére és arra van szükségük, hogy az idegen csapatokat és beavatkozást lerázzák a nyakukról” – hangoztatta Gadahn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik