Külföld

Vajdasági autonómiát szorgalmaz az EP?

admin
admin

2006. 09. 01. 18:58

Szélesebb körű autonómiát szorgalmazott a Vajdaság számára az új szerb alkotmány keretében Doris Pack, az Európai Parlament délkelet-európai delegációjának vezetője, aki szerint ez az egyik előfeltétele Szerbia demokratizálódásának és gazdasági fejlődésének.

Pack azon a kétnapos nemzetközi konferencián szólalt fel, amely az újvidéki tartományi parlamentben kezdődött pénteken a határmenti régióknak az európai integrációban betöltött szerepéről.

A Beta belgrádi hírügynökség által idézett felszólalásában Pack úgy vélekedett, hogy Szerbia decentralizálása és az észak-szerbiai Vajdaság tartomány autonómiája nem az elszakadási törekvések témakörébe tartozik, hanem Szerbia minden polgárának érdekét szolgálja.

A német politikus bizonyos mértékig támogatja a szerb kormány azon igényét, hogy decentralizálják az ENSZ ideiglenes igazgatása alá vont – Szerbiától elszakadni kívánó, túlnyomó többségében albánok lakta – dél-szerbiai Koszovó tartományt, mert ez javítaná az ottani szerb kisebbség helyzetét. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a belgrádi kormány nem tagadhatja egész Szerbia decentralizálásának és a Vajdaság autonómiájának a szükségességét.

Bojan Kostres, a vajdasági tartományi parlament elnöke a konferencián bírálta a belgrádi hatóságokat, mert szerinte nincs világos elképzelésük az ország jövőjéről. Véleménye szerint a Vajdaság segíthetne Szerbiának az Európai Unió felé vezető úton való előrehaladásban. Kostres megjegyezte, hogy a regionalizmus nem azonos a szakadár törekvésekkel, hanem normális irányvonalat jelent egy ország fejlődésében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.