Nagyvilág

Spanyolok a libanoni ENSZ-erőben

A spanyol kormány jóváhagyta pénteki ülésén, hogy az ország 1100 katonával járuljon hozzá az ENSZ libanoni békefenntartó missziójához (UNIFIL), de a megvalósuláshoz ezt még a jövő héten a parlamentnek is el kell fogadnia.

A jelenlegi szocialista kormány nem sokkal 2004-es hivatalba lépése után kivonta az iraki koalíciós erőkből 1300 fős kontingensét. Az előző, konzervatív kabinet anélkül küldte a köteléket az arab országba, hogy kikérte volna a parlament véleményét. A szocialista kormány illegálisnak ítélte az Egyesült Államok vezette iraki inváziót, mert azt az ENSZ nem hagyta jóvá.

A szocialisták egyúttal alkottak egy olyan törvényt, amely szerint spanyol katonák tengerentúli bevetéséhez minden esetben szükség van a parlament beleegyezéséhez.


A régóta Libanonban állomásozó kétezer főnyi erőt az ENSZ a nyár közepi háború tapasztalatai miatt 15 ezer főre szeretné növelni, hogy a fegyvernyugvás hatékonyan ellenőrizhető legyen. A világszervezet elképzelései szerint az erőben az EU-tagországok adnák a legnagyobb részt, és minden bizonnyal nekik jutna a békefenntartók vezetése is.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik