Nagyvilág

Kigyulladt egy iráni repülőgép

Leszállás közben kigyulladt egy utasszállító repülőgép pénteken az északkelet-iráni Meshed légikikötőjében; a légikatasztrófa az első jelentéseknél kevesebb halálos áldozatot követelt ugyan, de így is mintegy harminc ember vesztette életét.

Az orosz gyártmányú, Tu-154-es típusú utasszállító repülőgép 148 utassal a fedélzetén már elérte a leszállópálya betonját, de közvetlenül ezután szétrobbant egyik futóművének tömör gumiabroncsa. Az irányíthatatlanná vált gép ezt követően az oldalára vágódott, majd lángba borult. A gép a Bandar-Abbász-i székhelyű Iran Airtour légitársaság tulajdona volt, és a Hormuzi-szoros partján lévő városból érkezett Meshedbe. Az iráni állami televízió első jelentése szerint a katasztrófa legalább nyolcvan halálos áldozatot követelt.

A tévé későbbi híradásaiban – újabb információk alapján – azonban jelentősen leszállította az áldozatok számát, közölve: a fedélzeten tartózkodó 148 személy közül 62-en sértetlenül vészelték át a tragédiát, 47 sérültet kórházba szállítottak, s eddig 30 holttestet találtak a mentőalakulatok. (Eszerint kilenc ember sorsa még ismeretlen.)

Az iráni polgári légügyi hatóság egyik tisztségviselője, Reza Dzsafarzadeh az IRNA hivatalos hírügynökségnek nyilatkozva szintén arra utalt, hogy a valódi veszteségmérleg alacsonyabb a korábban közöltnél; Dzsafarzadeh legalább 97 túlélőről tudott. A hatóság egy másik tisztségviselője ennél is kevesebb, 29 halálos áldozatról számolt be az állami tévének, hozzátéve, hogy 47 embert szállítottak kórházba.

A szakértők a szerencsétlenség kapcsán megjegyezték, hogy Iránban egyre elavultabbá válik a géppark, tekintve, hogy az országot sújtó amerikai gazdasági szankciók miatt a helyi légitársaságok nehezen tudnak Nyugatról beszerezni repülőgépeket, ezért főként elöregedett Boeingeket és Airbusokat, illetve még a szovjet időkben gyártott légi járműveket üzemeltetnek.

Meshedbe, a városban lévő kegyhelyeknek köszönhetően, évente mintegy 12 millió síita látogat el, de nem tudni, hogy a most szerencsétlenül járt Tupoljeven utaztak-e zarándokok.

A teheráni magyar nagykövetség az MTI-t péntek délután telefonon úgy tájékoztatta, hogy az iráni hatóságok egyelőre nem közölték a gép utaslistáját, így nem tudni, hogy vannak-e külföldiek akár az áldozatok, akár a túlélők között. Mindazonáltal az Iránban élő és a követség diplomatái által ismert magyarok közül senki sem lakik egyik szóban forgó városban sem, és nem tudnak arról, hogy magyar állampolgár korábban Bandar-Abbász városába utazott volna, ahonnét a gép indult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik