Nagyvilág

Libanon helyreállítására gyűjtenek

Több milliárd dollárra rúgnak Libanonban az izraeli hadsereg és a síita Hezbollah szervezet közötti konfliktus által okozott károk – mondta Fuád Szinjóra libanoni kormányfő csütörtökön Stockholmban, a libanoni újjáépítés támogatása végett szervezett adományozói értekezleten.

Mintegy hatvan kormány és segélyszervezet képviselői gyűltek össze a svéd fővárosban, hogy megtegyék felajánlásaikat a háború dúlta Libanon újjáépítésének támogatására. Egyelőre nem a teljes helyreállítási költség előteremtése a cél, hanem csak annak az 500 millió dollárnak az összegyűjtése, amely a legsürgősebb helyreállítási lépésekhez szükséges a libanoni kormány és az ENSZ fejlesztési programja (UNDP) által közösen végzett felmérés szerint.


Megnyitóbeszédében kijelentette, hogy a 34 napos háború napok alatt semmivé tette a libanoni polgárháború (1975–90) óta eltelt 15 év helyreállítási és fejlesztési munkálatainak minden eredményét. Hangsúlyozta továbbá, hogy aláásna minden újjáépítési erőfeszítést, ha Izrael nem oldaná fel hamar Libanonnal szemben alkalmazott tengeri és légi blokádját.

Bejrút és az UNDP a legsürgősebb lépések között sorolta fel a hajlékuktól megfosztott családok lakhatásának biztosítását, az infrastruktúra helyreállítását, a közszolgáltatások helyreállítását és a fel nem robbant rakéták, tüzérségi lövedékek és bombák eltakarítását. Néhány felajánlás már a konferencia megkezdése előtt megtörtént. Az Európai Unió mint szervezet 42 millió eurót (54 millió amerikai dollárt) ajánlott fel, az értekezlet házigazdája, Svédország 16 millió eurót (20 millió dollárt), Olaszország 30 millió eurót (38 millió dollárt).

A szervezők tetemes hozzájárulásokat remélnek az arab országoktól. Szaúd-Arábia már korábban jelezte, hogy kétmillió amerikai dollárt kész áldozni a libanoni újjáépítés segítésére, és most hozzátett ehhez még hárommillió dollárt, amelyet élelmezési segélyként juttat el Libanonba az ENSZ Világélelmezési Programján keresztül.

Az adományozói értekezlet előtt fölmerültek olyan aggályok, hogy a segélypénzek átszivároghatnak a libanoni síita Hezbollah szervezethez, és megerősíthetik annak belpolitikai pozícióit. Jan Eliasson svéd külügyminiszter alaptalannak minősítette ezeket az aggodalmakat. „A konferencia célja a libanoni központi kormány erősítése, márpedig a Hezbollah csak parányi része ennek a kormánynak” – mondta újságíróknak közvetlenül az értekezlet kezdete előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik