Nagyvilág

Kubis: lejárató kampány folyik Szlovákia ellen

Ján Kubis szlovák külügyminiszter szerint "a szélsőséges megnyilvánulásokkal párhuzamosan lejárató kampány folyik Szlovákia ellen", s ebben a Magyar Koalíció Pártja (MKP) is ludas. A vádat Bugár Béla, az MKP elnöke visszautasította.

“A szaporodó szélsőséges megnyilvánulásokkal párhuzamos kampány nemcsak az ország, hanem a szlovák kormány és a kormány mögött álló politikai erők ellen is irányul” – hangzott el a szerdai pozsonyi kormányülést követő sajtótájékoztatón. A külügyminiszter úgy fogalmazott: “Nem tudom nem észrevenni, hogy konzultációi révén a kampányban és annak előkészítésében a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja is részt vesz. Azt hiszem, ez alapvető hiba.”

Az MKP-t vádolják

A szlovák diplomácia vezetője ugyan nem tudja, ki lehet a kampány szervezője, de mint mondta, “azt az egyet tudom, hogy az MKP képviselői szinte naponta megfordulnak Budapesten, ahol különböző politikai erőkkel, de nemcsak a magyar parlamentben, hanem az egyéb, más parlamenti közgyűlésekben is tevékeny képviselőkkel tárgyalnak.”

“Sajnos, a legteljesebb nyíltsággal beszélnek és bizonyos ultimátumok elé állítanak minket – noha nem tudom, miért, nem tudom minek – mondván, ha egy héten, ha két héten belül nem reagálunk, akkor elkezdjük ezen kérdések nemzetközi színtérre vitelét. Én ezt egyszerűen nem értem, de feltételezem és látom a nyilvánvalóan eszkalációs törekvéseket, az internacionalizálás szándékát” – idézte a TASR szlovák hírügynökség. “A miniszter, mint karrierdiplomata, ezúttal csődöt mondott. Ajánlatos lenne, ha állításait bizonyítani is tudná” – reagált az elhangzottakra Bugár Béla, visszautasítva Ján Kubis állításait.

Sorozatos atrocitások

Szlovákiában látszik törekvés arra, hogy összemossák az ott és a Magyarországon az elmúlt hetekben történt incidenseket – mondta Göncz Kinga magyar külügyminiszter szerdán Budapesten, a kormányszóvivői tájékoztató vendégeként. A magyarellenes megnyilvánulások azzal kezdődtek, hogy Szlovákiában egy szélsőségesen nacionalista párt tagja lett a kormánykoalíciónak – jelentette ki Göncz Kinga. Hozzátette: a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt kormányra jutásával a szlovák szélsőséges erők felbátorítva érezhették magukat a magyarellenes fizikai atrocitásokra is.

Göncz Kinga kitért arra, hogy Ján Slota pártja legitim választásokon jutott olyan támogatottsághoz, ami kormányzati pozíciót eredményezett. Úgy fogalmazott: “Ha a szlovák miniszterelnök elhatárolódása a történtektől egyértelmű, és a kormány másként lép fel, mint egy tagja, annak van visszatartó ereje. (…) Robert Fico felelőssége speciális, hiszen úgy döntött, Slota pártját beveszi a kormányba”. A külügyi tárca vezetője elismerte, a szlovák miniszterelnök a hétvégén elítélte, hogy Nyitrán ismeretlenek megvertek egy magyar diáklányt. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Fico közben arról is beszélt, Szlovákiának nincs szüksége külső felszólításra.


Együttműködésben az EP-vel

A külügyminiszter közölte: kezdeményezték a két kormány közötti kisebbségi vegyes bizottság összehívását. Göncz Kingának a következő napokban az EU-külügyminiszterek finnországi találkozóján, majd a visegrádi országok diplomáciai vezetőinek eszmecseréjén is lehetősége lesz találkozni szlovák partnerével, Ján Kubissal. “Meglátjuk, meddig tudunk eljutni a külügyminiszteri megbeszéléseken, ha szükség lesz rá, egy miniszterelnöki találkozóra is sor kerülhet” – válaszolta a magyar külügyminiszter.

Kiemelte, hogy az Európai Szocialisták Pártjának elnöke, Poul Nyrup Rasmussen szerdán nyilvánosan támogatásáról biztosította Gyurcsány Ferenc kormányfőt a szlovákiai magyarellenes incidensek és támadások elítélésében. Felidézte: Rasmussen is úgy látja, a folyamat elindítója az volt, hogy szélsőséges párt került kormányzati pozícióba Szlovákiában.
Göncz Kinga fontosnak nevezte, hogy az ügyben a kormány együttműködik a magyar európai parlamenti képviselőkkel.

Tovább kell lépnünk az európai fórumokon?

“Elképzelhető, hogy tovább kell lépnünk az európai fórumokon, de a legjobb az lenne, ha a folyamatot vissza lehetne fordítani, és nem lenne újabb incidens” – hangsúlyozta Göncz Kinga az MTI-nek, aki elismerte, hogy a nyitrai esetben határozottan léptek fel a szlovák hatóságok. Mint mondta, a budapesti kormány gyorsan és határozottan elhatárolódott a Magyarországon történt szlovákellenes jelenségektől. Kitért arra, hogy a hétvégén Pécsett félbeszakítottak egy futballmérkőzést a stadionban kifeszített szlovákellenes transzparens miatt.

“Arra kérem a szurkolókat, hogy a szombaton sorra kerülő magyar-norvég labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen mindenki tartózkodjon a szélsőséges megnyilvánulásoktól, mert egy esetleges incidenssel nagyon sokat lehet rontani a szlovákiai magyarok helyzetén” – közölte Göncz Kinga.A magyar külügyminiszter üdvözölte, hogy a civil társadalom mindkét országban fellép a atrocitások ellen és nyilatkozatokat fogalmaznak meg, aláírásgyűjtések történnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik