Nagyvilág

Egy szakértő szerint lehetetlen repülőn robbanóanyagot keverni

Szinte lehetetlen egy repülőgép fedélzetén úgy összevegyíteni több összetevőből a nyomozók által megnevezett TATP (triacetonperoxid) robbanóanyagot, ahogyan a hatóságok beállították – vélekedett Nigel Wylde brit robbanóanyag-szakértő a Stern magazin legfrissebb számában.

A szakértő egykor pokolgépek hatástalanítását végezte Észak-Írországban a brit hadsereg tisztjeként, jelenleg pedig törvényszéki fegyverszakértőként tevékenykedik. Wylde valószínűtlennek nevezte, hogy a Londonban őrizetbe vett állítólagos terroristáknak sikerülhetett volna úgy összeállítani működőképes robbanószerkezeteket a repülőgépek fedélzetén, ahogyan a brit hatóságok leírták.

A brit rendőrség augusztusban 24 feltételezett terroristát vett őrizetbe, akik állítólag azt tervezték, hogy felrobbantanak tíz, transzatlanti járaton közlekedő utasszállító repülőgépet. Az állítólagos összeesküvés „forgatókönyvét” ismertető hatóságok szerint a merénylők triacetonperoxiddal akarták végrehajtani robbantásaikat, de nem a kész robbanóanyagot, hanem annak üdítőitalos palackokba töltött folyékony összetevőit vitték volna fel a fedélzetre, és a gépen állították volna elő a robbanóanyagot a komponensek elegyítésével.

Wylde szerint ez majdnem teljesen lehetetlen egy repülőgép fedélzetén, mert a robbanóanyag ilyetén „kikeverése” órákig tart, és a művelet végrehajtása közben erős vegyszerszag terjeng. Ráadásul a kikeverés teljes idejére nulla Celsius-fokos hőmérsékletet kell biztosítani. Wylde elképzelhetőnek tartja, hogy a biztonsági szervek voltaképpen egészen más dolgokat állapítottak meg nyomozásuk során, és csak a közvéleményt traktálják ezzel a történettel.

Másfelől azt is lehetségesnek véli, hogy a gyanúsítottak valóban ilyen terveket forgattak a fejükben, de akkor – szerinte – olyan együgyű, kétbalkezes terroristákról van szó, akik nem okozhattak volna pusztítást. Az utóbbi esetben semmiképpen sem állja meg a helyét Paul Stephensonnak, a Scotland Yard helyettes vezetőjének az a kijelentése, hogy „hihetetlen mértékű tömeggyilkosságot” akadályozott meg a brit rendőrség.

Az őrizetbe vett 24 gyanúsított közül ötöt már szabadlábra helyeztek a brit hatóságok, tizenkettő ellen pedig vádat emeltek. Három esetben nem az összeesküvésben való közvetlen részvétel a vád, hanem az, hogy az illetők nem tettek feljelentést, noha tudomásuk volt az összeesküvők terveiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik