Nagyvilág

34 halálos áldozatot követelt egy összecsapás Irakban

Huszonöt katona és kilenc civil életét vesztette, mintegy hetvenen megsebesültek Díváníja iraki városban, Bagdadtól délre a Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok fegyveres hívei és amerikai katonáktól támogatott iraki kormánycsapatok közt lezajlott összecsapásokban.

Iraki katonai és kórházi források hétfőn közölték az előző esti csatározások gyászos mérlegét a média képviselőivel, hozzátéve, hogy öt iraki katona eltűnt. Muktada asz-Szadr és az általa irányított síita mozgalom része az iraki kormány meghatározó erejét képező síita szövetségnek.

Noha a szövetség és az iraki kormány szorosan együttműködik az Irakban állomásozó amerikai erőkkel, Szadr és hívei többször is szembefordultak már az amerikaiakkal, 2004-ben két fegyveres felkelést is indítottak ellenük.

A Szadr-hívek másfelől élesen szemben állnak az ország szunnita kisebbségével is. A szunniták azzal vádolják a síita pap híveit, hogy halálosztagokat szerveztek szunniták elleni merényletekre, de Szadr és emberei tagadják ezt a vádat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik