Nagyvilág

Terrorizmus-ellenes törvényt hagyott jóvá a jordán parlament

A jordániai parlament elfogadta vasárnap az ország első terrorizmus elleni törvényét. II. Abdalláh király kezdeményezte a szigorú terrorellenes törvények kidolgozását.

Az uralkodó arra hivatkozott, hogy a novemberi ammáni terrorakciók után hatékony jogi eszközre van szükség a terrorizmus elleni harcban. (Öngyilkos iraki merénylők három szálloda ellen követtek el akkor robbantásos merényletet a jordániai fővárosban, hatvan ember halálát okozva.)

A parlament által “közfelkiáltással” elfogadott törvény akkor lép érvénybe, amikor az uralkodó is ellátja kézjegyével. Ez az első olyan jogszabály az arab királyságban, amelyet kifejezetten a nemzetbiztonságot érintő veszélyek elhárítása végett alkottak meg. Korábban a büntetőtörvénykönyv általános rendelkezéseit használták a jordániai bíróságok a terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények elbírálásakor.

Egyes független és iszlámista törvényhozók bírálták az új törvényt. “A most elfogadott jogszabály egyértelműen sérti az emberi jogokat. Nem lenne szabad embereket puszta gyanú alapján letartóztatni” – vélekedett Mahmúd Harabse független törvényhozó. Az Iszlám Akciófront 15 képviselője úgy fogalmazott közös nyilatkozatában, hogy az új törvény “igazságtalan rendelkezései csak újabb terrorcsoportok megalakulását fogják kiprovokálni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik