Nagyvilág

A macedón parlament megszavazta az új kormányt

A macedón parlament jóváhagyta a Nikola Gruevszki vezette új kormányt szombat este.

A 120 képviselő közül 68 támogatta a kormánykoalíciót. A legnagyobb albán párt, a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) 17 képviselője bojkottálta a szavazást.

A Gruevszki vezette jobboldali VMRO-DPMNE (Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja), a szocialista és a liberális párt alkotta “Jobb Macedóniáért” választási koalíció 55 képviselői helyet szerzett a július 5-i parlamenti választásokon, maga mögött hagyva az addig kormányzó szociáldemokrata pártot. Az új kormányban helyet kaptak az Albánok Demokratikus Pártjának (DPA) képviselői is.

A 35 éves kormányfő, egykori ökölvívó és színészből lett közgazdász a kormány programját ismertetve a gazdaság rendbetételét, magasabb életszínvonalat, a korrupció megfékezését ígérte, és célul tűzte ki országának a NATO-hoz és az Európai Unióhoz való csatlakozását.

Macedónia 1991-ben vált ki békésen Jugoszláviából, de az országot továbbra is sújtja a 36 százalékos munkanélküliség, és a 2,1 milliós lakosság mintegy egynegyedét kitevő albán kisebbség 2001. évi lázadása kiváltotta feszültség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik